Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstyrelse lägger ner - brist på engagerade föräldrar

GÄVLE
Den lokala skolstyrelsen vid Andersbergsskolan har lagt ned sig själv. Bristen på engagerade föräldrar gör att man nu saknar en formell möjlighet att påverka barnens skolvardag.

Annons
- Det är beklagansvärt. Men det måste vara tillräckligt många föräldrar för att det ska fungera. Och det har bara blivit färre hela tiden, säger Inger Nordmark, den föräldraledda skolstyrelsens ordförande.
Hon skulle ha lämnat sitt uppdrag ändå till sommaren eftersom hennes barn slutar skolan. Men hon hade förstås helst sett att styrelsen hade överlevt efter hennes treåriga ledarskap.
Det var i slutet av 90-talet och början av 2000-talet som lokala skolstyrelser startades vid olika skolor i kommunen. Förutom i Andersberg även i Hedesunda, Bergby och Norrsundet. De har ingått i en försöksverksamhet för ökat föräldrainflytande, som ska utvärderas av riksdagen i år.
Inger Nordmark berättar att det var en väldig skjuts i början vid Andersbergsskolan. Då fick man dra lott om platserna mellan alla intresserade föräldrar. Man har haft en bra inblick och kunnat medverka i frågor om skolmiljön, säkerheten, kvalitetsutvecklingen. Relationen till lärarna har varit öppen och positiv.
Men på sista tiden har man knappt fått ihop hälften av styrelsen till mötena. Alla föräldrar på skolan bjöds in till ett möte för att diskutera skolstyrelsens framtid. Bara tre personer anmälde sitt intresse.
Därför lägger man nu ner styrelsen. Skolan vill även i fortsättningen att föräldrarna ska engagera sig i barnen vardag, men man vet inte i vilken form det ska ske.
Barn- och utbildningsnämnden ska formellt ta ställning till nedläggningen av skolstyrelsen. Men de kan ju knappast neka, menar Inger Nordmark.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons