Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skötsamma förare kan vinna 10 000

/
  • När bilarna passerar kameran visas en grön tumme upp för de som håller hastigheten och en röd tumme ner för de som kör för fort.

Ett annorlunda lotteri ska få Gävles bilister att hålla hastigheten.

Annons

De som är skötsamma registreras av en omvänd fartkamera och kan sedan vinna 10 000 kronor.

Det är Volkswagen och ideella Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, som står bakom hastighetslotteriet. De har uppmärksammat att bilister ofta kör för fort på 30-sträckor.

Tanken med lotteriet är att undersöka om moroten sporrar mer till skötsamhet än piskan. På Norra Strandgatan har de satt upp en kamera som under två dagar mäter bilarnas fart.

– En bilist som har kört på den här vägen kommer att vinna 10 000 kronor. Det här är en del av vår rolighetsteori, vi tänker att det bästa är att det är kul och att man får en belöning när man följer hastighetsbestämmelserna, förklarar Magnus Bertilsson på Volkswagens informationsavdelning.

Fartsyndarna får ingen uppmärksamhet medan de skötsamma bilisterna belönas. De som håller hastigheten kontaktas och får senare själva bestämma om de vill vara med i lotteriet.

När NTF mätte hur fort bilarna körde på Norra Strandgatan i slutet av maj var snitthastigheten 24 kilometer i timmen, men många körde för fort och ett par av dem körde i hela 60 kilometer i timmen. Förhoppningen är att hastighetsbestämmelsen 30 kilometer i timmen nu kommer att följas bättre.

– Än så länge sköter de sig inget vidare faktiskt, det är många som kör för fort här, säger Simon Skott som skriver in registreringsnumren på de bilar som håller hastigheten.

Anette Löfbom passerar fartkameran i sin vita skåpbil.

– Jag förstod först inte vad det var, men jag behöver inte oroa mig. Jag håller alltid hastigheten för det måste man när man kör firmabil, skrattar Annette Löfbom.

När kameran testades på Karlbergsgatan i Stockholm i september förra året sänktes snitthastigheten där med 20 procent. Hastighetslotteriet besöker också Helsingborg, Kalmar, Karlstad och Umeå.

I augusti kommer Volkswagen och NTF att överlämna en rapport till Trafikverket om vilken effekt lotteriet har fått på trafiksäkerheten.

Mer läsning

Annons