Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottlossning i Bomhus

/
  • Foto: LASSE WIGERTHär lekte barnen. På torsdagskvällen avlossade en man flera pistolskott rakt in mot innergården.

GÄVLEVid åttatiden på torsdagskvällen var det skottlossning i ett bostadsområde i närheten av Bomhus centrum. Grannar har berättat för GD hur en man stod på altanen och sköt flera skott ut mot innergården.

Annons
Ingen skadades, men de boende har tröttnat på oroligheterna från sina stökiga grannar. Flera barnfamiljer bor i området.
Om Gavlegårdarna låter familjen bo kvar överväger många att flytta. Det berättar bland annat den lokala hyresgästföreningens ordförande, Katarina Högberg.
På torsdagskvällen var hon i föreningslokalen när hennes nioåriga dotter ringde och berättade hur hon sett en man stå på altanen i lägenheten intill och skjutit tre skott med ett pistolliknande vapen rakt ut mot lekplatsen där det lekte barn.
- Hon vågade inte sova i sitt rum i natt, för hon var ju säker på att det skulle komma en kula infarande genom fönsterrutan, säger Katarina Högberg, som ringde efter en Securitasvakt som patrullerade i området hela natten.

Oroliga grannar
I en lägenhet i närheten bor en kvinna vars tioåriga dotter hade svårt att sova efter skottlossningen.
- Min jänta var ju ute och gungade med en kompis när det hände, berättar hon. Vi måste få bort dem, det kan ju inte vara meningen att vi ska behöva flytta.
De flesta grannar GD pratar med vill inte vara med med sitt namn. De är oroliga för repressalier.
- Det här området har ju haft ett rykte om sig, förut kallades det "lilla Chicago 1", säger Katarina Högberg. Nu har det blivit oroligare här igen.
Katarina Högberg berättar bland annat om ett knivslagsmål för ungefär en månad sedan. Även den händelsen bevittnades av flera grannar, och även den gången handlade det om samma familj.
- En granne och jag har turats om att hålla vakt ut mot gården för att kunna plocka in barnen om det skulle hända något, berättar Katarina Högberg. Det har varit tillbud stup i kvarten med skrik och bråk. Vissa barn vågar inte cykla förbi familjens lägenhet utan cyklar en stor omväg om de ska åt det här hållet. En del springer in och grinar så fort de får se dem.
När GD besöker området på fredagsförmiddagen är inte den aktuella familjen hemma. De var inte heller hemma när Gavlegårdarnas bostadskonsulent Lars Gyllin gick dit för att prata med dem. I stället lämnade han ett brev om att han ville ha kontakt med familjen.
Det var Lars Gyllin som talade med familjen efter knivslagsmålet också.
- Den gången hade vi inget som sa att det var någon från den här lägenheten som bråkade, men jag tog ändå kontakt med familjen eftersom vi fått klagomål. Själva sa de att det inte varit de som bråkat, utan folk utifrån.

Måste flytta
Men efter den senaste händelsen har Gavlegårdarna bestämt sig.
- Huvudalternativen är att de säger upp sig själva, eller att vi säger upp dem. Vi har visserligen inte fått skottlossningen bekräftad från polisen, men eftersom vi pratat med ett 20-tal hyresgäster väger deras ord tungt.
På fredagsnatten kunde polisen inte hitta några spår efter skottlossningen. Men morgonen efter hittade en granne ett icke avfyrat skott när hon var på väg till garaget, samma väg som mannen med pistolen sprang.
- Den måste ha trillat ur hans ficka, säger kvinnan som hittade föremålet.
Polisen har inte fått in någon anmälan, och inte heller skrivit någon själv - varken om knivslagsmålet eller skottlossningen.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons