Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpigt gravfält måste snyggas till

GÄVLENu får kommunen ta bort allt skräp som samlats vid gravfältet vid Vall. Det kräver länsstyrelsen har återigen tittat närmare på det fornminnesmärkta området.

Annons
Redan för ett år sedan framfördes synpunkter på att någon verkar ha använt gravfältet som grillplats och som en mindre tipp för trädgårdsmöbler och trädgårdsavfall.
Men nu har nya klagomål nått länsstyrelsen.
- Jag var på platsen redan för ett år sedan och tyckte väl då att det var någorlunda acceptabelt. Men nu besökte jag platsen igen och kunde konstatera att skräpigheten ökat, säger Dan Lorén, antikvarie på länsstyrelsen.
- Nu är jag rätt övertygad om att det måste tas bort av den som äger marken, alltså Gävle kommun.
Kulturminnesskyddade
I en skrivelse till Gävle kommun för länsstyrelsen också fram detta krav.
Gravfältet vid Västra Kungsbäck består av ett tjugotal gravar från yngre järnålder inom ett område av 120 gånger 20-50 meter, främst i form av stensättningar.
Fornlämningarna är skyddade enligt lagen om kulturminnen. Länsstyrelsen menar också att området är av stort intresse för förståelsen av Gävles tidiga historia. Det är också ett välbesökt rekreationsområde.
Länsstyrelsen anser dessutom att det inte bara är grillplatsen och allt skräp som bör åtgärdas. Dan Lorén har också synpunkter på det fårstängsel som går längs med den väg som genomkorsar gravfältet. Stängslet rundar nämligen den grillplats som har skapats.
- Men om grillplatsen tas bort så tycker jag att stängslet även här ska gå längs med vägen, menar Dan Lorén.
Länsstyrelsen förutsätter också att kommunen samråder om planerna för hur området ska användas i framtiden.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons