Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrev under tobaksfritt kontrakt

/
  • Tobaksfri duo. Det utgjorde Nina Larsson och hennes son Marcus Persson efter att de tecknat tobaksfritt kontrakt med skolan.
  • Ambassadörer mot tobak. Boxaren Matilda Nerén ska fylla 19 år, men har redan tagit silver på det första Europamästerskapet för ungdomar och brons på Europamästerskapen för juniorer. I går tog hon ställning mot tobak tillsammans med Erik Törnros (mitten) och Eric Larsson från Gefle IF.

I går undertecknade sjätteklassare och deras föräldrar tobaksfria kontrakt för högstadiet.

Genom pakten bildade de en tobaksfri duo – som även är namnet på metoden som ska ha varit framgångsrik för att minska rökningen bland högstadieelever.

Annons

Klockan 18 samlades sjätteklassare från Strömsbro skola och Stiglunds skola i de sistnämndas skola.

De var där för att tillsammans med sina målsmän skriva under kontrakt om att inte använda tobak, genom cigaretter, snus eller på andra sätt, under de kommande tre åren i högstadiet.

Kommunens drogsamordnare, Johnny Gustafsson, var på plats för att informera om satsningen som kallas för Tobaksfri duo och ursprungligen utvecklats av Västerbottens läns landsting.

– Vi började titta på det här 2007 och undersökte hur det såg ut. Det var katastrof – 24 procent av pojkarna i högstadiet rökte.

Och andelen rökare i gruppen ökar fortfarande. Kanske för att snus har blivit dyrare samtidigt som billiga cigarettmärken, och även smuggelcigaretter gjort det billigare att röka.

– Om man röker ökar risken för alla sjukdomar, och det är nära kopplat till alkohol och andra droger, sa Johnny Gustafsson.

För att inspirera de blivande högstadieeleverna har ett antal ambassadörer som tar ställning mot tobak värvats till satsningen.

Tre av dessa fanns i går på plats: boxaren Matilda Nerén från BK Falken, och fotbollsspelarna Eric Larsson och Erik Törnros från Gefle IF.

– Jag är här för att be er ta det rätta beslutet för framtiden och strunta i att börja röka, sa Matilda Nerén.

Sedan var det dags för kontraktskrivning.

– Jag tycker det här är jättebra, jag slutade själv röka för länge sedan. Och min son sa: ”Det här vill jag skriva på”, sa Nina Larsson som undertecknade kontraktet med sonen Marcus Persson.

Mer läsning

Annons