Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skridskobanan på Igeltjärn är Svante Höglunds verk

/
  • 68-årige Svante Höglund ser till att hålla isen fri från snö så att människor kan komma till Igeltjärn och åka skridskor. Han ser det även som bra motion, och tycker att det är roligt att folk får glädje av det han gör.
  • Familjen Winges bor i närheten av Igeltjärn och har åkt skridsko där nästan varje dag den senaste tiden. På bilden syns mamma Pernilla, pappa Lars och barnen Milla och Melker. I barnvagnen lilla Lova.
  • Mario Zarotti och barnbarnet Engla Strandberg brukar ta med sig hundarna Doris och Yatzy till Igeltjärn för att leka och grilla korv. Engla håller också på med konståkning.

Så fort det har snöat hittar man Svante Höglund vid Igeltjärn. Med skridskorna hårt knutna och snörakan i nävarna ser han till att tjärnen är snöfri när traktens barn vill komma och åka. Helt på eget initiativ och utan att få ett enda öre för det.

Annons

Klockan har passerat två en solig fredagseftermiddag i februari. Svante Höglund välkomnar med en kram och ansiktet strålar. Hela förmiddagen har han varit och bowlat, men kvart över sju samma morgon, innan han mötte upp pensionärskompisarna på bowlinghallen, hann han förbi Igeltjärn för att kara om någon skulle vilja åka under dagen.

Att sköta om Igeltjärn vintertid ser han som sitt fritidsgöra. Ett fritidsgöra som det finns många fördelar med.

– Det här är mitt gym! Varför ska jag in till stan och cykla på någon motionscykel när jag kan träna här? Sedan är det roligt att så många får glädje av det jag gör här.

En och en halv timme tar det för Svante att kara de cirka 1 200 kvadratmeterna, och han åker gärna själv också. En dag kom han upp i 40 varv vilket är ungefär en mil.

– Det är en njutning att åka skridsko, och skottat snö har jag gjort sedan barndomen, berättar Svante.

I år, på samma dag som USA firar sin nationaldag, fyller han 69 år.

– Jag brukar säga att när jag fyller år, då jublar hela Amerika. Mina jämnåriga fyller snart 70, men själv fyller jag 29 plus, skrattar Svante.

Svante fixar det mesta, och det skulle aldrig falla honom in att ringa efter någon annan om det finns ett problem som han lika gärna kan lösa själv. I Sätra centrum hackade han på eget initiativ upp ett vattenhål till änderna, och fick då frågan om vem som hade bett honom att göra det.

– Då svarade jag: ”Änderna ringde!”.

Att Svante är en djurälskare råder det ingen tvekan om. På ena sidan av Igeltjärn har han byggt en ho med tak över där han lägger ut mat till rådjuren, och en platå där han hoppas att svanar ska bygga bo. Han ser även till att sätta upp fågelholkar och reparera gamla som gått sönder. Till och med en ekorre har fått sig ett litet hus.

– Jag skrev Kurre på holken så att han ska hitta hem, skojar Svante.

För lite mer än en vecka sedan fick familjen Winges veta att Igeltjärn är karad och spolad, och sedan dess har barnen Milla och Melker knutit på sig skridskorna nästan varje dag.

– Det är helt fantastiskt det Svante gör! Det här är vårt favoritställe nu, säger mamma Pernilla Winges.

Jag skrev Kurre på holken så att han ska hitta hem.

Svante Höglund

skojar om ekorrens lilla hus

Mer läsning

Annons