Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle bli industriområde - Blir naturreservat

Skogen skulle få ge vika för ett industriområde. Tolv år senare är de entusiaster som kämpat för att Testeboskogen ska bli naturreservat i hamn.

Annons

Ett 30-tal personer, varav många pensionärer, deltog i gårdagens samrådsmöte i Lillgården. De flesta verkade överens om att det är en bra idé att Testeboskogen fredas som naturreservat. De synpunkter som framkom handlade mest om detaljer, exempelvis om var det ska vara tillåtet att köra skoter.

Skogsområdet mellan gamla E4 och Gamla Bönavägen används i dag flitigt av skidåkare, joggare och svampplockare.

– Det är tack vare de sociala värdena som området kommer att skyddas, säger Daniel Segelind, konsult som höll mötet för kommunens räkning.

Rent konkret innebär skyddet att området inte får exploateras, men viss avverkning kommer ändå att ske eftersom Testeboskogen inte har särskilt höga naturvärden i dag.

– Generellt för hela området gäller att träd över 120 år ska sparas, säger Daniel Segelind.

Till skillnad från i många andra naturreservat kommer det att vara fortsatt tillåtet att plocka bär och matsvamp i Testeboskogen. Området kommer även att förses med fler vindskydd och parkeringsplatser i ytterkanterna.

Mötesdeltagarna Mårten Johansson och Lars-Olov ingår i en grupp som länge kämpat för att Testeboskogen ska bli naturreservat. Nu känner de luft under vingarna.

– I början av 2000-talet tog kommunen en översiktsplan där det fanns med ett industriområde som skulle skära genom skidspåren. Då blev vi väldigt frustrerade, berättar Mårten Johansson.

Vid gårdagens samrådsmöte framhöll de områdets kulturhistoriska värden. Där finns bland annat jättegrytor från istiden och gamla husgrunder.

Förslaget till nytt naturreservat är ute på samråd fram till den 23 september. Under den tiden kan allmänheten lämna in synpunkter till kommunen.

Mer läsning

Annons