Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskärstjej bankir åt heroinliga

GÄVLEEn 18-årig tjej i Skutskär har åtalats för grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha varit "bankir" åt en heroinliga med bas i Sundsvall.

Annons
I förhör medger hon att hon förvarat pengar som tjänats in genom heroinaffärer. Att hon den 27 augusti mötte en 20-årig man som hon gav 22 000 kronor, och att hon var medveten om vad pengarna skulle användas till.
Under fredagen inleds rättegången mot 18-åringen från Skutskär och ligans tre huvudmän, bland dem 20-åringen, vid tingsrätten i Sundsvall. Misstankarna mot samtliga rör grovt narkotikabrott.
Det är en omfattande och organiserad heroinhandel som nu rullas upp.

Rökheroin för 800 000
Enligt åtalet har ligan hanterat ett parti om 317 gram rökheroin, värt knappt 800 000 kronor, under juli och augusti. När ligans huvudmän greps i en vägspärr utanför Sundsvall i slutet av augusti slängde de ifrån sig 200 gram heroin som hade inbringat en halv miljon vid försäljning på gatan.
Ytterligare 14 personer är åtalade misstänkta för mildare narkotikabrott, sedan de antingen ska ha sålt heroin för huvudmännens räkning eller köpt rökheroin för eget bruk.
Rättegången väntas pågå större delen av december.
Sammanlagt sju förhör har hållits med 18-åringen från Skutskär, som inte tidigare varit känd av polisen.
Den 9 september klockan 16.40 inleds det första förhöret i polishuset i Skutskär. Förhören ger en kluven bild. Dels av flickan som vuxit upp på den lilla orten, men som för närvarande går på en gymnasieskola i Gävle.
Dels av den flicka som blivit indragen i misstänkta heroinaffärer genom vara ligans bankir.

Träffades via Internet

Hon berättar att hon lärt känna den 20-årige Sundsvallsbon via ett chattprogram på Internet för ungefär ett år sedan. Sedan dess har de träffats ungefär två gånger i månaden. Av förhören kan man läsa mellan raderna att hon inte är kriminellt belastad. I stället väljer hon att samarbeta med polisens förhörare.
På sitt bankkonto hade hon vid ett tillfälle 50 000 kronor som hon säger tillhörde 20-åringen. Den 27 augusti mötte hon honom på ett kafé i centrala Gävle och överlämnade 22 000 kronor.
Det är i nästa dags förhör hon gör de medgivanden som leder till att hon liksom ligans huvudmän åtalas för grovt narkotikabrott, trots att hon aldrig rört vid själva heroinet.
"(18-åringen) medger att hon känner till att (20-åringen) jobbat ihop dessa pengar genom narkotikaaffärer", lyder utskriften från det förhör som lästs upp och godkänts av kvinnan själv.
Under ett förhör den 11 september i polishuset i Sundsvall, dit 18-åringen nu hunnit föras, nekar hon till narkotikabrott just med motiveringen att hon aldrig rört heroinet - men återigen erkänner hon innehav av pengar hon vetat var intjänade på knarkaffärer och som skulle användas till nya knarkinköp.
Hon säger också att hon inte känner sig lurad eller utnyttjad av 20-åringen.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons