Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skygg men mäktig affärsman

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Halv stång. På Korsnäs hedrade man i går sin bortgångne styrelseordförande, Jan Stenbeck. Hans död var förstås det  stora diskussionsämnet bland de anställda. Det råder osäkerhet om vem som blir hans efterträdare som styrelseordförande och hur företagets framtid ser ut.

GÄVLEFinansmannen Jan Stenbeck avled på måndagen 59 år gammal.På 80-talet kallades han finansvärldens Greta Garbo, en rik och mäktig finansman med kontroll över både Sandvik och Korsnäs, men oerhört skygg och nästan omöjlig att komma inpå livet.

Annons
Men under 1983 klev Jan Stenbeck plötsligt fram i rampljuset, eller tvingades fram. I januari 1983 lyckades GD:s fotograf Gun Wigh som en av de första pressfotograferna i landet fånga Jan Stenbeck på bild, på väg till Korsnäs bolagsstämma i Gävle. Fram tills dess hade tidningsredaktionerna nästan uteslutande varit hänvisade till ett passfoto.

GD skickade två fotografer till bolagsstämman, en bevakade baksidan av huset och Gun Wigh tog framsidan
- Efter ett tag kom det en man i en bil och jag slängde upp kameran. Jag visste knappt hur han såg ut, berättar Gun Wigh.
Bilderna på Jan Stenbeck såldes vidare till en stor del av landets tidningsredaktioner.

Tvist om aktieposter
Men han skulle tvingas ta ytterligare ett steg ut i rampljuset. Tvisten med syskonen om aktieposterna i Kinnevik blev en lång följetong, samtidigt som familjens kontroll över Sandvik ifrågasattes. Sandvik gick dåligt och starka krafter drog igång en ägarförändring. En konstellation med Skånska Cementgjuteriet, numera Skanska, i spetsen började köpa upp Sandvikaktier och i september 1983 stod det klart att de lyckats ta kontrollen över bolaget.

Jan Stenbeck fanns på bild efter fotograferingarna tidigare samma år, men några journalister hade han inte pratat med.

- Han hade inte sagt något alls tidigare, berättar Magnus Wrede, reporter på Gefle Dagblads redaktion i Sandviken som i september 1983 fick uppdraget att försöka få en kommentar från Jan Stenbeck. Denne befann sig i New York och tidningen hade några telefonnummer där han kunde finnas.
- Jag ringde ett av dem och han svarade själv. Men han hade inte tid och sa att han skulle ringa upp om en halvtimme, säger Magnus Wrede.
- Jag trodde inte på det, men exakt en halv timme senare ringde han.
Det kändes helt overkligt. Han hade ju aldrig sagt något tidigare. Nu pratade han på i 40 minuter, berättar Magnus Wrede, nu reporter på tidningen Kommun Aktuellt i Stockholm.

GD kunde dagen efter publicera en exklusiv intervju med Jan Stenbeck som förklarade att han gav upp maktkampen i Sandvik.

Sven Svensson, då ordförande i Metalls avdelning 135, hade träffat Jan Stenbeck i samband med styrelsemötena i Sandvik i början av 80-talet.
- Han kunde vara riktigt trevlig, annars var han väl som de riktigt stora kapitalisterna brukar vara, säger Sven Svensson.

I samband med ägarstriden om Sandvik blev han uppringd av Jan Stenbeck vid ett tillfälle. Som ett sista desperat försök att behålla kontrollen över Sandvik föreslog han ett medborgartåg i Sandviken i protest mot Skånska Cementgjuteriets maktövertagande.
- Det var väl ett ganska dumt förslag, egentligen. Det sa vi nej till förstås, säger Sven Svensson.
- Det var kanske bra att det blev som det blev. Annars vet man inte hur det hade gått med Sandvik.

SVEN-OLOF EKMAN


Arkivbild: GUN WIGH
"Första bilden". Gefle Dagblads fotograf Gun Wigh var en av de första pressfotograferna i landet som lyckades fånga Jan Stenbeck på bild. Året är 1983 och Stenbeck är på väg till Korsnäs bolagsstämma i Gävle.

Mer läsning

Annons