Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskare samlas i Gävle

/

Det finns 80 000 organiserade släktforskare i Sverige och en hel del oorganiserade. Inte alla, men ungefär 4 000 av dem, beräknas komma till Gävle på släktforskardagarna i slutet av augusti.

Annons

Arbetet med att organisera konventet pågår för full och i går, lördag, samlades 150 personer i Gävle för att gå igenom detaljerna.

Släktforskardagar har arrangerats i över 20 år och i år är temat resor i tid och rum. Ett väl genomtänkt tema med tanke på att många började sin resa till Amerika här, att vi har järnvägsmuseet och inte minst lantmäteriet med alla sina kartor.

Någonstans mellan 60 och 70 utställare kommer att finnas på plats på Högskolan när konventet drar igång för allmänheten den 25 augusti. Förutom utställningar kommer det att finnas hjälp för dem som vill börja släktforska.

Det blir också föredrag av bland andra Tomas Bornestaf, I14:s siste regementschef, Ulf Ivar Nilsson, specialist på historiska berättelser, Hans Lindblad som engagerat sig mycket i emigrationen, Ingvar Henricson som kan det mesta om svenska sjöfart och Irja Olsson som har finska rötter. Ted Rosvall, från tv-serien Vem tror du att du är? kommer också att medverka.

I samband med Släktforskardagarna kommer vinnarna av den berättartävling som arrangeras tillsammans med Gefle Dagblad, att presenteras. Bidragen har redan börjat strömma in och berättelserna kommer så småningom att samlas i ett häfte. Några av släktforskarnas berättelser kommer också att bli till artiklar och reportage i GD under sommaren.

Fotnot: Mer om släktforskardagarna finns på hemsidan sfd2012.se.

Mer läsning

Annons