Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slamavfallet stannar i diket

/
  • – Om något ändå skulle läcka ut från dikena då leds avfallet till ett dike som leder tillbaka till reningssystemet, förklarar Marika Nordin.
  • Marika Nordin, miljöcontroller och Patrik Nilsson, driftledare på Sita visade i går upp området med de helgjutna betongdiken, som vid undantagsfall används för att förvara slamavfall.

Efter Aftonbladets uppgifter om att hundratals ton avföring och slamavfall dumpas rakt ut i naturen i Forsbacka av företaget Sita gjorde Länsstyrelsen Gävleborg i går en åtalsanmälan.

Polisen inledde en för­undersökning och var på plats på eftermiddagen.

Det visade sig att ”groparna” var helgjutna cementdiken som används vid planerade stopp i produktionen.

Annons

– De är byggda för det här ändamålet, helt enligt reglerna. Det är en mellanlagring. Vi gör så här för att göra så liten påverkan på miljön som möjligt. Det här är ett tråkigt missförstånd, men det är vi som har bevisbördan och vi måste visa att det inte är någon fara med vår hantering, säger Marika Nordin, miljöcontroller på Sita.

När miljöskyddsenheten på länsstyrelsen fick höra om att det miljöprofilerade företaget SITA tömde avfallet i två grävda gropar på en nedlagd soptipp blev reaktionerna starka.

– Det är obegripligt. Det är mycket allvarligt att man inte håller sig till spelplanen och inte för en dialog med oss om hanteringen, som lagen kräver, sa först Magnus Westbergh på miljöskyddsenheten.

Och på Sitas kontor i Forsbacka stod journalisterna i kö. På eftermiddagen visade företaget upp cementdikena, som används några gånger om året, vid planerade stopp eller om det skulle bli något fel på de ordinarie tankarna. För ett tag sedan hade SITA ett planerat stopp i produktionen som gjorde att de vanliga tankarna inte kunde användas.

– Det är inte vårt ordinarie sätt att göra så här. Och vi måste tömma och rengöra behållarna innan det går vidare till reningssystemet. Inget går ut i naturen. Om något ändå skulle läcka ut från dikena då leds avfallet till ett dike som leder tillbaka till reningssystemet, förklarar Marika Nordin.

Senare på eftermiddagen var Magnus Westbergh på miljöskyddsenheten betydligt lugnare.

– Jag måste revidera det jag sa tidigare. Vi har pratat med SITA nu och vad jag förstår så finns inget avlopp i botten från de här dikena. Det betyder att miljökonsekvenser som skulle kunna uppstå är mycket, mycket mindre. Men sen tycker jag fortfarande att det är allvarligt att SITA inte berättat för oss om förändringar i verksamheten. De borde ha berättat för oss att de planerade ett stopp. Vi borde ha fått möjligheten att tycka till, säger Magnus Westbergh.

Mer läsning

Annons