Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slit och släp inför cityfesten

/
  • Foto: LASSE WIGERT Utan skyddsnät. Feststämningen skjuter i höjden i Gävle. Det gäller att grabbarna som monterar ihop Pariserhjulet håller tungan rätt i mun.

GÄVLEKlockan är tolv på dagen och tystnaden känns märkvärdig, nästan påträngande. Den vanligtvis så pulserande Norra Kungsgatan är ren från bilar, bussar och tunga avgaser.

Annons
Inte en kotte står vid busshållsplatserna. Folk pilar fram längs trottoaren trots att det just nu är fritt fram att spankulera mitt i vägen utan att riskera liv och lem. En och annan cyklist trampar förbi- också på trottoaren. Nere vid tobaksaffären korsar en solbränd och skäggprydd herre laglydigt övergångsstället trots att det inte finns en enda bil i sikte.

Som en apa
På Esplanaden pågår det däremot febril aktivitet. Pariserhjulet blänker i solen och mitt i navet, kanske sju, åtta meter upp i luften, klänger en rumänsk tivoliarbetare som en apa, balanserande på balkarna utan skyddsrep. En av hans kollegor hänger bredvid i en liten korg.

Korgmannens stålgrå skjorta fladdrar i vinden och han baxar mödosamt ett lyftblock över räcket. Mannen i navet slänger en hastig blick nedåt innan han sträcker ut armarna, tar emot spelet och förankrar det mitt i hjulets hjärta. Snabbt får han ordning på en bunt kablar och i nästa ögonblick klättrar han kvickt ner längs ett av stödbenen tillbaka till tryggheten på marken igen. Bristen på skyddsutrustning är ingenting som stör honom.

- Just där i mitten av hjulet är det omöjligt att komma åt från korgen, konstaterar han bara och hoppar upp på Pariserhjulet igen.

På Stortorget är det också full fart. Redan sju på måndagsmorgonen satte ett gäng igång med att rigga upp scenen.

- Å hej å hå! Å hej å hå, vrålar den tolv man starka truppen samtidigt som de skjuter och drar i skelettet till taket.

Stommen ska flyttas en bit närmre Domushuset och den väldiga ramen glider några decimeter över betongplattorna innan det tar tvärstopp.

- Heeeej å hååååå, gastar de igen och den här gången åker den förvånansvärt lätt mot målet.

Byggänget har precis avslutat det knivigaste momentet med hela operationen, att montera ihop trossbitarna av aluminium till taket.

- Trossbitarna kan vara lite kinkiga att få ihop. Det är som att lägga pussel. Alla bitar måste stämma perfekt men i bland är det det spänningar i materialet vilket gör att det kan bli svårt. Är marken ojämn blir det också besvärligt. Om man knackar och tvingar ihop bitarna kan det bli problem när alltihop ska plockas ner igen, säger Svenne Olsson som är med och bygger scenen för åttonde året i rad.

Extra kul
- I år är det extra kul eftersom Cityfesten firar tioårsjubileum, men det blir inte mycket festande för mig eftersom jag ska jobba som vakt och roddare vid scenen på torget, tillägger han.

Med byggänget finns också Jonas Bengtsson från Starlight som hyr ut scenen till festarrangörerna. Han har stenkoll på läget men gillar inte Pylonen som står fast förankrad precis där scenen ska vara.

- Bränn ner den i stället för bocken, säger han och skrattar.
- Nej då, men det blir ett arbetsmoment till. Normalt sett bygger vi hela taket på marken innan vi hissar upp det men det kan vi inte göra eftersom betongklumpen står ivägen, säger han och kutar iväg till en av byggubbarna som behöver hjälp.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons