Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog ut tänderna på Stortorget

/

Märta-Lisa Sundman föll och slog ut fyra tänder under ombyggnaden av Stortorget. 12 000 gick tandläkarnotan på. Men kommunen vill inte ta ­ansvar för olyckan.

Annons

Snart 70-åriga Märta-Lisa Sundman korsade Nygatan på väg hem. Det var i juni 2009 och ombyggnaden av Stortorget var i full gång. Vägen var gropig och här och var stod varningskoner. Märta-Lisa tog det försiktigt men det hjälpte inte.

– Plötsligt stöp jag. Det gick så fort och jag förstod ingenting förrän jag bara låg där, säger hon.

På bara några sekunder kom två unga män fram och hjälpte henne upp på en stol på en närliggande uteservering. Hon var blodig i hela ansiktet och öm i kroppen. Männen följde henne till hälsocentralen vid torget.

Fyra tänder var utslagna och ett revben var avbrutet. Hon fick sy på både insidan och utsidan av läppen eftersom den var helt spräckt.

– Sen gick jag raka vägen till tandläkaren men de kunde inte göra något förrän svullnaden gått ner.

En lång kamp mot smärtan och försäkringsbolagen hade börjat för Märta-Lisa Sundman.

Hela sommaren och ända fram till februari i år gick hon på regelbundna tandläkarbesök. Hon var tvungen att byta ut alla de fyra trasiga tänderna mot protes.

Märta-Lisa Sundman tappade mycket i vikt eftersom hon i nästan ett halvår bara kunde äta soppa med sugrör medan tandskadorna läkte. Trots tandvårdsförsäkring slutade notan på 12 000 kronor.

– Det är väldigt mycket pengar för mig som är pensionär, säger hon.

Märta-Lisa Sundman hade nyligen flyttat och bytt försäkringsbolag. Hon trodde att det även ingick en olycksfallsförsäkring men det visade sig inte stämma. Med hjälp av sin väninna, Margaretha Stålquist, kontaktade hon kommunen och dess försäkringsbolag. Men där blev det tvärstopp.

– Kommunen anser sig ha spärrat av tillräckligt. Jag blir så förbaskad, vi betalar skatt till kommunen och har de ett försäkringsbolag ska de också ta sitt ansvar, säger Margaretha Stålquist.

Nu har Märta-Lisa Sundman kopplat in en advokat som driver ärendet mot kommunens försäkringsbolag.

Rune Herrgård, riskmanager på Svenska Kommun Försäkrings AB, som är Gävle kommuns försäkringsbolag, säger att han inte kan kommentera enskilda fall.

– Vi gör alltid en bedömning från fall till fall och enligt skadeståndslagen ska kommunen ha varit vårdslös eller försumlig och inte skött sina åtaganden för att ersättning ska utgå, säger han.

Mer läsning

Annons