Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdlärarna vässar knivarna

/
  • Diskussioner kring höstens nya läroplan fördes ute på skolgården.
  • Alla slöjdlärare i länet fanns igår på plats på Solängsskolan i Gävle för en gemensam studiedag.– Väldigt givande, tyckte de flesta.
  • Gästföreläsaren Lotta Hermansson från Bollebygd, och Josefina Karlberg från Nynäs Montessoriskola.

Gävleborgs alla 110 slöjdlärare samlades i går på Solängsskolan. I fokus fanns både en gäst- föreläsare och den nya läroplanen.
– Sådant håller vi lärare på med innan terminen sätter igång, säger Hans Lemoine från Solängsskolan.

Annons

Ämneskonferenser hålls på de flesta skolor ganska ofta, men just slöjdlärarna får sällan tillfälle att träffa andra som under- visar i samma ämne, vilket gör träffen lite unik.

Som slöjdlärare är man ofta ensam, eller möjligtvis två, om att undervisa i ämnet på sin skola. I gamla lokaler ligger slöjdsalarna dessutom inte sällan lite avskilt till nere i källaren. Alla är överens om att träffen därför var väldigt givande.

– Jag har aldrig varit med och träffat så här många tidigare, säger Hans Eriksson från Solängsskolan.

Höstens nya läroplan innebär fler gemensamma riktlinjer för hela landet, och att elevens förmåga istället för kryssbara mål och kriterier ska bedömas.

Slöjden har på senare år genomgått en hel del förändringar. Elevens egen planering har till exempel blivit allt viktigare.

– Smörknivar görs fortfarande, men numera har de en något fräckare design. De är gjorda utifrån en egen ritning och med mycket fantasi, säger Mikael Klang som jobbar på Hedängsskolan i Storvik.

Enligt honom består det moderna slöjdarbetet av mycket eget skapande och tolkning utifrån ett tema. Det enda som ibland sätter stopp för att eleven inte ska kunna göra precis vad den vill är skolans ekonomi.

Det är inte längre lika självklart som förr att killar väljer träslöjd medan tjejer väljer syslöjd. Slöjdlärarna är överens om att det är någonting som under de senaste 15 åren luckrats upp mer och mer. De flesta tycker dock fortfarande att det är lättare att få tjejer att gå över till träslöjd än att få killar att närma sig de mjukare materialen. Samma sak gäller förresten även på utbildningarna för slöjdlärare där textillärarstudenterna till största delen består av kvinnor.

– Slöjd är unikt för att det handlar om att konkretisera teoretisk kunskap. Handen och tanken måste hela tiden samarbeta, säger gårdagens gästföreläsare Lotta Hermansson.

Josefina Karlberg från Nynäs Montessoriskola håller med.

– Praktisk klokhet är ett begrepp som jag tagit till mig. Man ska kunna ha nytta av slöjden i vardagen, säger hon.

Mer läsning

Annons