Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluss för asylsökande på Söder i Gävle

/
  • Foto: LASSE WIGERT Sluss. Här kan flyktingar som just kommit till Sverige ska hamna i väntan på beslut om asyl. Tre asylslussar finns på andra orter i Sverige.

GÄVLESamhalls gamla lokaler vid Södertull i Gävle kan bli en ny asylsluss för upp till 200 asylsökande.

Annons
Migrationsverket ska fatta beslut om den nya asylslussen så snart ett avtal med fastighetsägaren JE Förvaltning är klart.
Fastighetsägaren har redan ansökt om ett tioårigt bygglov för att ändra användningen av lokalerna, där det tidigare varit industri och kontor. Sex nya fönster krävs också. Byggnads- och miljönämnden sa ja till bygglovet på onsdagen.

Nya flyktingar
Slussen ska ta emot flyktingar som precis kommit till Sverige.
- I dag är det ofta så att flyktingar smugglas in i landet och kan dyka upp var som helst. Sedan söker de sig till någon av de platser där de kan söka asyl och då blir Gävle en sådan plats, säger Jakob Larsson, informatör på Migrationsverkets norra region.
På asylslussen ska den första utredningen göras. En asylhandläggare noterar personuppgifter om den asylsökande, tar fingeravtryck och gör den grundutredning som ligger till grund för migrationsverkets första beslut.
Normalt ska en asylsökande stanna bara fem dagar på slussen.
- Sedan beslutar migrationsverket antingen om omedelbar avvisning, om ansökan är uppenbart ogrundad, eller också får den asylsökande åka vidare till någon av våra mottagningsenheter, till exempel i Gimo, säger Jakob Larsson.

Ökar igen
Antalet asylsökande sjönk under slutet av 1990-talet, men har börjat öka igen. Från år 2000 har antalet asylsökande fördubblats och ligger nu på 30 000 om året.
De tre asylslussar som finns i Upplands-Väsby, Göteborg och Malmö är ofta fullbelagda.
- Det behövs helt klart en asylsluss till. Det är ett stort problem att vi ibland tvingas skicka iväg folk för tidigt, säger Jakob Larsson.

Ger arbeten
Drygt ett trettiotal personer kommer att få arbete på asylslussen om den öppnar i Gävle. På slussen kommer bland annat asylhandläggare, mottagningshandläggare och administrativ personal att arbeta.
Bara på chefstjänsterna kommer man att kräva tidigare lång erfarenhet av flyktingarbete. Asylhandläggare är ofta jurister, medan mottagningshandläggare ofta är socionomer.
- Jag skulle tro att rätt många jobb kommer att gå till Gävlebor. Gävle är ju en högskoleort så det borde vara lätt att rekrytera folk där, säger Jakob Larsson.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons