Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut med bilfritt i centrum

/
  • Siw Söder åker mestadels buss eller cyklar, men hon tycker ändå att bilarna ska få köra förbi Rådhustorget.– För affärernas skull, säger hon.
  • Sören Ahlström på Hemmakväll tycker att det är bra att bilförbudet är hävt.– Jag har förlorat 601 kunder under provavstängningen jämfört med samma period i fjol, säger han.
  • Busschauffören Jan Avermo upplever biltrafiken förbi Rådhustorget som ett stort orosmoment. Han vill se en permanent avstängning.
  • Madelaine Wahl på glasögonbutiken Smarteyes har haft full rusch under hela provavstängningen.– Men många äldre kunder som åker bil har sagt att det blivit krångligt att ta sig hit, säger hon.
  • Marie Axmark tycker att det känns otryggt att gå över Norra Kungsgatan och Norra Rådmansgatan när bilarna får köra där.

Försöket med bilfria gator i centrum är nu över. I går morse togs förbudsskyltarna ner.

Men medan flera handlare jublade tyckte andra att det blev rörigt och otryggt.

Annons

Gävlebon Marie Axmark kommer gående längs med Drottninggatan från Stortorget. I barnvagnen har hon sonen Leo, ett år gammal. Hon försäkrar sig om att bilen som kommer på Norra Kungsgatan verkligen har sett henne innan hon korsar vägen.

– Det är en förvirrande korsning. Jag har aldrig riktigt förstått om jag eller bilarna har företräde, säger hon.

Hon tycker att det är dåligt att bilarna nu åter får köra förbi Rådhustorget och på Södra Strandgatan.

– Både med tanke på föroreningar och säkerheten för oss fotgängare, säger hon.

Hon får medhåll av busschauffören Jan Avermo som i går körde elvans buss mot norra Åbyggeby.

– Det är synd att försöket är slut. Trafiken har flutit på så bra när bara bussarna har fått köra här. Bilarna är ett ständigt stress- och orosmoment, säger han.

Vid en av busshållplatserna står Siw Söder och väntar på bussen mot Hagaström. Hon brukar för det mesta åka buss eller cykla in till stan, men tycker ändå att det är bra att bilförbudet nu är hävt.

– Det har varit så rörigt på kringlederna. Och så tycker jag synd om handlarna som drabbas, säger hon.

En av de handlare som är glad över att biltrafiken nu rullar som vanligt igen är Sören Ahlström på Hemmakväll. Han säger att han har förlorat 601 kunder under provavstängningen jämfört med samma period i fjol.

– Många av mina kunder är spontankunder som kommer med bil kvällstid. Eftersom det råder stoppförbud på Norra Kungsgatan brukar de svänga in på Kyrkogatan och parkera där, säger han.

Nu har de inte kunnat göra det. Och att ta omvägen förbi Heartbreak Hotel menar han bli för jobbigt.

– Dessutom är Kyrkogatan enkelriktad så de kan ändå inte komma nära min butik. Folk är bekväma. De åker någon annanstans, säger han.

Som en konsekvens av det beräknade inkomsttappet på drygt 42 000 kronor ser han sig nu tvungen att säga upp en person som varit anställd på 60 procent.

– Även om trafiken nu är igång igen så har nog många av mina kunder blivit vana vid att åka till andra butiker eller bensinmackar, säger han.

Sedan i går morse får bilarna åter köra förbi Rådhustorget.

Mer läsning

Annons