Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet för Mattons Läderfabrik

/
  • Foto: NICK BLACKMON Slutet för Mattons. På tisdagen revs fönstren på Mattons garveri ut. Nästa vecka börjar rivningen av väggar och tak.

GÄVLE
Nu rivs Mattons Läderfabrik på Brynäs. På tisdagen revs fönstren ut.
Det egentliga rivningsarbetet börjar först nästa vecka då Ekefors skrothandel från Gislaved, som genomför rivningen, kommer med kross och grävmaskiner.

Annons
- Hittills har man mest tagit hand om gamla maskiner och skrot som vi förvarat i byggnaden. Men när de frågade om de kunde börja ta ut fönstren också, tyckte jag att det gick bra, säger Ove Lindeberg, underhållschef på Malaco Leaf, som äger fastigheten.

Äldsta delen kvar

Det är längan utmed Tredje Tvärgatan och vinkeln in mot fabriken som nu ska rivas. Den allra äldsta delen av garveriet kommer däremot att få vara kvar och ska också rustas upp i sommar.
En liten del av teglet i byggnaden ska återanvändas när man bygger en ny vägg i skarven mellan det som rivs och det som får vara kvar. Men det mesta av teglet kommer att krossas och användas som fyllnadsmassa i den grop som bildas efter rivningen.
- Vi kommer att gräva undan ett 60 centimeter djupt lager, både där byggnaden står och på parkeringsplatsen. Överst finns material som vi själva kört dit under årens lopp, men de undre 30 centimetrarna ska miljökontoret ta prover på för att se vad de innehåller, innan det bestäms vad som ska göras med massorna, säger Ove Lindeberg.

Många protesterade

Rivningsarbetet ska vara avslutat i april och hela arbetet med rivning, markarbete och upprustning av den kvarvarande delen av garveriet ska vara klar i augusti i år.
Mattons Läderfabrik, som gett namn åt byggnaden, hade verksamhet i byggnaden från 1880 till 1961. Efter fabrikens nedläggning köptes byggnaden av Ahlgrens, i dag Malaco Leaf, som bland annat haft lager i den.
I början av 2001 ansökte Malaco Leaf om rivningstillstånd, eftersom man varken ansåg sig ha behov av eller råd att rusta den gamla industrifastigheten.
Många protesterade mot rivningsplanerna men i början av 2002 sa byggnads- och miljönämnden ja till rivning.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons