Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutlönen gick till grillolja

En person som sa upp sig på ett telemarketingföretag i Sandviken fick aldrig sin slutlön på 10 000 kronor. Enligt uppgifter ska en av delägarna ha tömt företagets checkkredit för att köpa grillolja.

Annons

Det var i augusti som en person sa upp sig från företaget. Anledningen var att det bestämdes att den anställde skulle gå upp 20 procent i arbetstid. Men någon information om det gick inte ut, varken till den berörda personen eller till facket.

Den anställde valde då att sluta, men fick inte den slutlön på 10 000 kronor som skulle utbetalas. Därefter har fackföreningen, Sandvikens LS av SAC Syndikalisterna, försökt förhandla med företaget. Men utan framgång.

– Vi har försökt på alla sätt. Vi vill bara att vår medlem ska få sin lön. Vi har inte krävt något skadestånd, men de vill inte komma överens, säger Johan Sundberg, facklig förhandlare.

Han berättar att när han pratade med verkställande direktören och personalchefen utlöste det ett internt bråk och därefter hörde de aldrig av sig till honom igen.

Sandvikens LS har kopplat in en jurist som rådgivare och facket funderar nu på att gå till tingsrätten eller Kronofogden. Men Johan Sundberg tror inte att företaget egentligen har några pengar att betala ut.

– Vi har varit snälla och inte begärt något skadestånd eftersom det är ett nystartat företag. Vi tror inte att de har ekonomi till det.

Enligt uppgifter ska en delägare ha tömt företagets checkkredit för att investera pengarna i ett stort parti grillolja.

Johan Sundberg kan inte bekräfta dessa uppgifter, men säger att det är märkligt att ett företag som startades tidigare i år redan håller på att gå omkull.

– Aktiebolag får en checkkredit på 100 000 kronor när de startar.

Det aktuella företaget har ringt facket för att berätta hur det ligger till, berättar Johan Sundberg. De ringde till hans kollega och meddelade att företaget hade skickat in en konkursansökan. Men någon sådan finns inte registrerad hos tingsrätten.

Om företaget hade sökt om konkurs hade en förvaltare kunnat ta ett banklån för att betala ut lönen. Men då måste det finnas pengar i företagets kassa. Finns inte det får man vända sig till den statliga lönegarantin, som är en försäkring för lönetagare om företag går i konkurs.

Eftersom företaget inte har lämnat in någon ansökan måste nu Johan Sundberg ta ett beslut om hur facket ska gå vidare.

– Antingen går vi till tingsrätten eller så går vi till Kronofogden. Vi gör det som garanterar att vår medlem får ut sin fordran.

GD har sökt företagets chef via telefon och även mejlat frågor, men inte fått något svar.

Mer läsning

Annons