Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sly och ogräs tar över i Sätra

/

Sätra centrum och Tickselbäcken håller på att växa igen. Växtligheten förvildas, ogräset tar över och buskarna dör.

– Den krassa sanningen är att vi inte har pengarna för att kunna göra något åt det, säger kommunens park­ingenjör Cristian Jansson.

Annons

Den lokala demokratiföreningen Öppet Forum Sätra har tröttnat på vanskötseln. För ett par månader sedan bjöd föreningen ut politiker från tekniska nämnden och tjänstemän från tekniska kontoret för att de skulle få se det med egna ögon. Men ingen åtgärd beslutades för det är innerstadens grönska som går först.

– De säger att de prioriterar stan, men vi är 10 000 som bor här ute och vi betalar också skatt, säger Anita Runvald som är ordförande för föreningen.

Cristian Jansson bekräftar turordningen.

– Vi har en stram budget och har svårt att få pengarna att räcka till ytterområdena. I själva verket kan vi inte ens ta hand om hela centrum. Det är esplanaderna och stadsträdgården vi prioriterar för det är där flest människor vistas, säger han.

Nu har föreningen lämnat in ett medborgarförslag om att få kontinuerlig skötsel av rabatter, gångar och gräsmattor i Sätra samt rensning av Tickselbäcken. I förslaget poängteras också att Sätra har utnämnts till riksintresse för kulturmiljövården.

– Jag tänker själv presentera förslaget för kommunfullmäktige, säger Anita Runvald.

I maj berättade GD om nedskräpningen vid Tickselbäcken. Kundvagnar, ölburkar, plastlådor, cyklar och annan bråte låg i och längs med bäcken.

Cristian Jansson lovade att det skulle tas bort och nu finns rutinen att bäcken årligen ska städas tidigt på våren. Det mesta av skräpet är borta nu, men Tickselbäcken är lika igenvuxen för det.

– När det gäller naturvården är Sätra definitivt en prioritering nästa år. Vi måste rensa längs bäcken, säger Cristian Jansson.

Mer läsning

Annons