Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-veckan blir en folkfest

/
  • Ett mycket lyckligt gäng höll presskonferens i Stadshuset: Lars-Göran Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Kjell Damberg från Gästriklands Idrottsförbund, Elisabeth Hugg från Gävle Convention Bureau, Joakim Lundberg, evenemangsansvarig från kommunens näringslivsavdelning, kultur- och fritidschef Kajsa Ravin, Ann-Gerd Bergdahl från Gästriklands Idrottsförbund och Lasse Sandberg, idrottschef på kultur- och fritidsförvaltningen.
  • Fyra arenaområden kommer det att tävlas på under SM-veckan 2015; centrum, Sätraåsen, gasklockeområdet och Fjärran Höjder-badet.
  • Rådhustorget kommer att vara en arena...
  • ...liksom Stortorget.
  • Kanske kan det bli boxning i en gasklocka.
  • Sätraåsen med Läkerol Arena, travet och Gunder Hägg Stadion.

I hård konkurrens tog Gävle hem kampen om SM-veckan 2015.

– Det omsätter grymt mycket pengar, det ska man inte sticka under stol med. För oss och för Gävle är det en otrolig fjäder i hatten. Nu jäklar kör vi, säger en mycket glad Elisabeth Hugg, ansvarig för Gävle Convention Bureau.

Annons

Gävle sökte arrangemanget 2014 och 2015. Gävle kammade hem SM-veckan 2015, Borås fick 2014. Turistekonomiskt är målet en omsättning på 35 miljoner kronor för veckan – som kommer att bestämmas till vecka 26, 27 eller 28.

– Vi har gått och väntat på det här i ganska många månader nu och arbetat på det sedan oktober. Ambitionen är att arrangemanget ska synas väldigt mycket i Gävle och att Gävleborna kan ta del av det på ett enkelt sätt. Vi tänker också att det ska inspirera våra ungdomar att satsa på idrott. Vi vill göra en folkfest av det. Det är grundbulten, säger Elisabeth Hugg.

Antalet besökare förväntas bli 32 000 och antalet besök 75 000.

– Det är lågt räknat, för att minimera förväntningarna, säger Joakim Lundberg, evenemangsansvarig.

Siffrorna bygger på Halmstads resultat av SM-veckan förra året. Besökarna förväntas göra i snitt 2,6 övernattningar.

– Mycket handlar om hur vi lägger upp de olika tävlingarna så att vi klarar hotellbeläggningen. Vi kommer att behöva boka hotell också i Sandviken, Älvkarleby och kanske även i Kungsberget, säger Elisabeth Hugg.

Hon säger att diskussioner även förs med bland annat Stadsbussarna om hur transporterna av alla människor kommer att se ut.

Riksidrottsförbundet och SVT står bakom arrangemanget, som omfattar en rad olika sommaridrotter. 20 olika idrotter och mellan 2000 och 2400 idrottsutövare är det planerat för. Vilka det blir är ännu oklart. Det kan bli allt från frisbee, dragkamp och inlines till mer traditionella idrotter som simning.

– Det bestäms längre fram. Vi måste förbi SM-veckan 2013 först. Vi hoppas få med friidrotten. Men Gävle har bra förutsättningar för många olika typer av idrotter. Vi hoppas. Men det är så stort intresse att vi kanske till och med måste begränsa antalet för att göra det riktigt bra, säger Elisabeth Hugg.

Joakim Lundberg är inte orolig för att det inte kommer att finnas brist på idrotter eller idrottare.

– Att inget är klart beror på att processen ser ut som den gör, inte för att föreringarna inte vill komma. Det är inte ens klart för att ansöka om att vara med än, säger han.

Fyra arenaområden kommer det att tävlas på; centrum med Rådhustorget, Stortorget, Strömvallen och Stadsträdgården och Boulognern, Sätraåsen med Läkerol Arena, travet och Gunder Hägg Stadion, Gasklockeområdet och Fjärran Höjder-badet.

– Det var ett tydligt önskemål från SVT och Riksidrottsförbundet att tävlingarna skulle vara en tydlig del av staden och synas, säger Joakim Lundberg.

Arrangemanget kommer inte att påverkas av att Fjärran Höjder-badet, där en bassäng kommer att behöva byggas, står under försäljning. Dessutom kommer det att behövas läktare vid badet.

– Kommunen kommer att stötta de nya ägarna om det behövs. Simförbundet ville ha garantier på det och det har de fått av Carina Blank. Jag känner mig helt lugn vad gäller det, säger Lars-Göran Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det mesta som går att ha under kontroll tre år innan arrangemanget är det ordnat med, försäkrar Elisabeth Hugg.

– Vi ligger rätt långt framme. Vi känner oss helt trygga och är inte speciellt oroliga för något. Gävle är en mycket duktig arrangörsstad.

Mer läsning

Annons