Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småhus planeras vid Eskösundet

/
  • De nya villorna planeras väster om vägen som går genom Eskö-rönningen. De är rödfärgade på kartan ovan. De gula husen (de flesta öster om vägen) finns där redan i dag.

Upp emot 16 nya villor planeras på fastlandet vid Eskösundet.
– Det är ett attraktivt läge. Vi har fått förfrågningar om att bygga där, säger Roland Grönkvist på Bergvik Skog som äger delar av marken.

Annons

Kommunen har tagit fram ett förslag till detaljplan för Eskörönningen, som ligger på fastlandet vid Eskön. Där planeras 16 nya, cirka 2 000 kvadratmeter stora tomter för små- hus.

Området som pekas ut i planförslaget ligger väster om den nuvarande bebyggelsen och består av skog. Tre olika fastighetsägare är inblandade. De har olika planer för när och hur exploateringen av just deras mark ska ske, om detaljplanen godkänns av politikerna.

Bergvik Skog äger det största området, i söder. Där är tanken att så snart som möjligt göra åtta tomter med egen infart och en brygga vid havet på andra sidan vägen.

– Vi bedömer att vi kan få mer avkastning genom att exploatera området än att bedriva normalt skogsbruk där. Skogen ska ändå avverkas nu, den är mogen, säger Roland Grönkvist, områdesansvarig på Bergvik Skogs fastighetsavdelning.

Han har fått förfrågningar från privatpersoner som tycker att det havsnära läget är attraktivt.

– Så nog finns det en efterfrågan.

Han kan inte säga om Bergvik Skog på egen hand kommer att ordna med vägar, vatten och avlopp och sedan sälja tomterna styckvis eller om företaget kommer att sälja hela området till en extern exploatör.

– Vi har i dagsläget inga kontakter med någon sådan exploatör. Vi hoppas i första hand få detaljplanen godkänd, säger han.

Norra delen av planområdet ägs av privatpersonen Marcus Svanberg. Där planeras sex nya tomter samt en brygga på andra sidan vägen.

– Men det får bli i den takt det blir, beroende på hur marknaden ser ut. Jag ser ingen anledning att rusa fram. Det viktiga är att det blir bra, säger han.

Planförslaget ger en handlingstid på 15 år. De privatpersoner som äger markområdet i mitten planerar att stycka av två tomter för sina barns räkning. Förslaget till detaljplan skickas nu ut på samråd fram till den 3 oktober och kan – om allt går enligt tidsplanen – godkännas av politikerna i januari nästa år.

Det är ett attraktivt läge. Vi har fått förfrågningar om att bygga där.

Roland Grönkvist

Bervik Skog

Mer läsning

Annons