Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smör i kaffet bra för magen

/
  • Kaffe med en smörklick i är en huskur som hjälpt mot magbesvär som deltagarna i Kerstin Stake-Nilssons studie kämpat med.

Besvärliga magar kan må bättre av kaffe med smör, mandlar eller kolsyrat vatten med grädde.

Det visar Kerstin Stake-Nilssons forskning om egenvård.

– Vi har glömt bort att vi är ganska kloka själva.

Annons

Sjuksköterskan Kerstin Stake-Nilsson hade sin mammas trasslande mage i tankarna när hon bestämde sig för att ägna sin doktorsavhandling åt magbesvär som sjukvården inte hittar någon förklaring till, som halsbränna, gaser, magsmärtor och diarré.

Besvären är vanliga och var 20:e patient på hälsocentralerna söker för sin trilskande mage. När undersökningar inte visar någon förklaring får de diagnosen funktionellt mag-tarmsyndrom, där funktionell dyspepsi och IBS, oroligt tarmsyndrom, ingår.

– Då får man nöja sig med att det inte är något farligt, säger Kerstin Stake-Nilsson.

Sjukvården vet inte vad besvären beror på och har därför inga svar på vad man ska göra åt det. Maten kan spela roll ibland, liksom ett känsligt tarmsystem. Samtidigt innebär besvären lidande och oro och många fortsätter söka vård.

– Det här är en patientgrupp som sjukvården är ganska trött på och som det är svårt att göra nöjd.

Kerstin Stake-Nilsson vill lyfta fram människors egen kunskap. Hon har följt en grupp patienter i Sandviken under 18 år. Nästan nio av tio deltagare i studien hade minst fyra symptom av de nio hon tittade på.

Fyra av symptomen, ont i magen, sura uppstötningar, gaser och illamående, minskade med tiden.

Hon frågade hur de behandlade sig själva, med allt från receptfria läkemedel till huskurer och träning. Viss egenvård, som aloe vera till exempel, hade bättre effekt för den som använde den än läkemedel.

Bland huskurerna fanns bland annat grädde, nyponsoppa och bikarbonat.

Förutom fysiologiska förklaringar, fett gör att det tar längre tid för maten att passera magsäcken, högt pH neutraliserar saltsyra och minskad stress lugnar magen, tror hon att placeboeffekten gör sitt till då symptomen lindras eller försvinner.

– Tror man på något gör det ofta väldigt gott, säger hon.

Med tanke på att besvären varar så länge vore det en vinst för både patienter och ekonomi om patienterna kunde få mer råd och stöd än de får i dag. Hon tycker att rådgivningssköterskor ska prata egenvård och med hennes avhandling i ryggen kan de rekommendera huskurer.

Speciella sjuksköterskemottagningar för magpatienter, som finns för diabetiker, vore bra. Hon tror också att kunskap om hur magen och tarmarna fungerar kan underlätta och IBS-skolor har goda resultat.

Efter 25 år som sjuksköterska arbetar Kerstin Stake-Nilsson sedan fyra år heltid som adjunkt på Högskolan i Gävle.

På bordet doftar gratulationsbuketterna efter disputationen och på fredag firar hon med middag.

Hon vill fortsätta att forska om egenvård.

– Att få medverka till evidensbaserade riktlinjer för egenvård, det här är bra för det här. Jag vill också titta på vad sjukvårdspersonalen har för kunskaper om egenvård.

Mer läsning

Annons