Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMS för att klara läxan

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM IT-positiv. Även på Solängsskolan kan elevernas mobiltelefoner bli ett störande moment, men de används också som ett hjälpmedel i undervisningen. - Det handlar om att hitta nya vägar för undervisning, lärarna måste lära sig se vilka möjligheter som finns. Just nu befinner vi oss nog i ett ganska primitivt skede i processen, säger Bo Egebrand, Solängsskolans rektor.

GÄVLEI Stockholm vill politikerna se hårdare tag mot skolelevernas mobilanvändande. På Solängsskolan i Gävle är inställningen en annan. Här används mobiltelefonen som en del i undervisningen.

Annons
- Generella förbud fungerar inte. Jag tror mer på att lära ut ansvar, säger rektor Bo Egebrand.

För 60 elever i årskurs åtta har mobiltelefonen fungerat som ett hjälpmedel i engelska undervisningen under förra läsåret. Genom att skicka SMS till en läromedelsdatabas har eleverna fått svar på frågor om stavning och grammatik.

- På så vis kan de göra sina läxor när det passar dem bäst, på bussen, mitt i natten eller tidigt på morgonen, säger Bo Egebrand.

Beslagta mobiler
Debatten om arbetsklimatet i klassrummen har fått ny fart sedan skolborgarrådet i Stockholms kommun, folkpartisten Jan Björklund, föreslagit att lärare ska få större befogenheter att beslagta mobiltelefoner som stör undervisningen.

Enligt Skolverkets riktlinjer kan lärare kräva att eleverna lämnar ifrån sig mobiltelefonerna under lektionstid. Jan Björklund vill nu att kommunens utbildningsnämnd utvidgar befogenheterna till att gälla en dag eller en hel vecka.

Bo Egebrand tycker däremot inte att det är nödvändigt.
- Alla störningsmoment ska naturligtvis bort. Det är mer en fråga om att lära ut respektfullt bemötande och kulturella regler. Att visitera eleverna innan de går in i klassrummet fungerar inte och vi kan inte införa generella förbud eftersom mobilen är en av de grejer eleverna använder i sitt jobb, säger han.

Solängsskolan har varit ensam i Gävle om att delta i försöksverksamheten. Företaget Use your cell driver projektet som går ut på att utveckla "mobilt lärande". De som inte har en egen mobiltelefon får låna genom företaget och notan för SMS-meddelandena behöver varken eleverna eller skolan bry sig om.
Till hösten fortsätter projektet i utvidgad form och då förväntas fem andra grundskolor i kommunen delta.

- Det handlar om att hitta nya vägar för undervisning, lärarna måste lära sig se vilka möjligheter som finns. Just nu befinner vi oss nog i ett ganska primitivt skede i processen, säger Bo Egebrand.

Finns någon risk att IT-tekniken överskuggar innehållet i undervisningen?
- Ja, i en oprofessionell yrkeskår med dålig ledning. Det är en kompetensfråga. Så länge man jobbar medvetet mot målen i läroplanen ser jag inga risker.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons