Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsig filémaskin på Gävlefisk

GÄVLEGävlefisk har flera allvarliga hygienbrister i sin produktion.

Annons
Det visar livsmedelsverkets inspektionsrapport från den 5 december.
En av de allvarligaste var att man hittade gammal smuts på filémaskinen.
Livsmedelsverket gjorde den femte december en så kallad normerande inspektion av Gävlefisks lokaler tillsammans med kommunens miljöinspektörer.

Dubbelkontroll
Syftet med inspektionen var både att granska företagets egenkontroll och hur kommunens miljöinspektörer gör när de kontrollerar fiskfabriken.
Vid inspektionen hittade man två så kallade "allvarliga avvikelser". Med det menas "ställe, tillvägagångssätt eller en process där det finns risk att produkten blir otjänlig eller att dess redlighet äventyras".
Den ena var att övervakning av produkternas hållbarhetstid inte gjordes på rätt sätt. Det innebär enligt livsmedelsverkets rapport att man inte kan garantera "produktens tjänlighet vid bäst- före datum".

Gammal smuts
Den andra allvarliga bristen var att man hittade gammal smuts på filémaskinen.
Dessutom anmärkte man på nio andra saker som "kan innebära problem men normalt inte innebär en omedelbar hälsorisk".
Bland annat brister i rengöring och rutiner för att skriva upp var och när man har städat. Livsmedelsverket efterlyste även rutiner för personalens utbildning i livsmedelshygien.
Enligt livsmedelsverkets inspektör Pontus Elvingsson beror bristerna både på slarv och dåliga instruktioner. Kommunens miljöinspektörer måste därför senast den 25 januari lämna in ett åtgärdsförslag till livsmedelsverket, där de förklarar hur de ska ge Gävlefisk tydligare regler att följa.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons