Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart blir det här en Whiskyby

/
  • Event- och besökschefen på Mackmyra whisky Lotta Åkesson har som jobb att sälja in idén om whiskybyn och hon gör det övertygande.
  • Det mycket kvar att göra innan köket är färdigt. Men kocken Marcus Torgeir är säker på att de kommer hinna öppna i tid. När han började med projektet för bara två månader sedan fanns där bara skog.
  • Arbetet pågår för fullt för att färdigställa restaurangen.
  • Av utsidan att döma är det svårt att tro att det ska öppna en restaurang här den 11 juli.

Förra året var Mackmyra whiskyby en vision. Snart är den visionen både ät och drickbar. I nästa vecka öppnas en restaurang i anslutning till det nyuppförda gravitationsdestilleriet.

Annons

Området är en byggarbetsplats. Stora lastbilar kommer och går. Människor iförda arbetskläder är i konstant rörelse. En surrande borr skär igenom tumultet. Ljudet kommer från ett kluster av gröna baracker. Hade någon sagt att det kommer öppna en restaurang därinne den 11 juli hade jag inte trott dem.

– Vi kommer öppna köket den 11 juli, säger Lotta Åkesson tvärsäkert när vi slår oss ner på uteplatsen mittemellan barackerna.

Vi är ute i Mackmyras whiskyby. Eller, tänkta whiskyby, är ett bättre ord, för under mitt besök krävs det både fantasi och god vilja för att tro att detta någonsin ska bli en by. Något Lotta Åkesson, event- och besökschef på Mackmyra whisky, har med råge. Det är hennes jobb att sälja in idén och hon gör det övertygande.

– Tidigare fanns här ingenting. 2010 fanns det en bod där och en där och resten var bara skog. Då hade vi en snitslad vision som vi visade upp för besökare. Vi gick runt bland träden och sa "här ska destilleriet ligga och här ska besökcentrumet ligga".

Och mycket har hänt. Sedan ett halvår tillbaka reser sig det 34 meter höga gravitationsdestilleriet som en stoisk jätte i glas och betong över såväl trädtoppar som byggandet på markhöjd. På den guidade turen från byggnadens skybar ner till marken får man följa maltens väg till whisky och ta del av berättelsen om Mackmyra whisky.

Berättelserna och visionerna är viktiga berättar Lotta Åkesson. De ger ett mervärde och stärker varumärket. Det kanske är en förklaring till att whiskybyn varit ett populärt resmål för entusiaster redan innan man hade något att visa upp. Förra året, när det bara fanns skog här, hade man 10 000 besökare. I år vill och kan man erbjuda något mer. Där kommer de gröna barackerna och den planerade restaurangen kommer in menar Lotta Åkesson.

– Om man ska se det krasst. Hade lagen varit på annat sätt och om vi kunnat erbjuda provsmakning utan kök hade vi kanske inte öppnat det här.

Hon syftar på lagen som omöjliggjort för whiskyproducenten att låta sina besökare provsmaka produkten. En restaurang med utskänkningstillstånd kringgår däremot det problemet.

– Men vi ska inte ha ett kök som erbjuder en taskig hamburgertallrik. Vi ska satsa på kvalitativ mat. Vd:n för Mackmyra whisky, Magnus Dandanell är matambassadör för Gästrikland så vi kommer erbjuda lokalproducerat och närodlat. Och vi har anställt en riktigt bra kock, säger Lotta Åkesson.

Att huvudanledningen till restaurangens existens inte är att kunna servera mat spelar mindre roll för Marcus Torgeir. Kocken med mångårig kökserfarenhet från såväl New York som Österlen vet att han kommer få alla möjligheter att göra det han är bäst på i den nyöppnade restaurangen.

– Jag kommer få servera mat och inte bara whisky. Folk som kommer hit vill passa på att äta och jag vet att jag kommer få laga mat som jag gillar, säger kocken och visar upp menyn där flera rätter specialkomponerats för att passa till verksamheten som pågår i den höga byggnaden ett stenkast bort.

Men maten kommer sen. Idag är han snarare byggjobbare än kock. Många skruvar ska skruvas och mycket köksutrustning ska plastas av innan köket kan kallas kök. För den utomstående kan det verka omöjligt att det ska vara klart om en vecka.

Men Marcus Torgeir har precis som Lotta Åkesson har sett projektet utvecklas från idé till verklighet i en rasande takt. För honom är det återstående bara finjusteringar.

– När jag började här fanns bara skog. Nu är ju allt på plats. Det finns saker kvar att göra men det kommer öppna en restaurang här nästa vecka.

Mer läsning

Annons