Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart drar han sista kopian

/
  • 125 miljoner kopior har han fixat åt kommunen och föreningarna. Förr i tiden handlade det mest om svart-vitt men på senare år har färgkopiorna tagit över. Framför allt är det bygg- och miljönämnden som stått för beställningarna.

Redan nu är 70–80 personer anmälda till Arne Ströms avtackning nästa torsdag. Det måste betyda att han och hans tjänster varit omtyckta.

Men i och med att Arne Ström går i pension läggs också kommunens kopieringsservice ner.

Annons

Arne Ström tituleras tekniker men det han egentligen sysslar med är att kopiera kommunens och föreningens handlingar. 1977 drog han sin första kopia och nu, 36 år senare, är han uppe i 125 miljoner kopior.

Siffran är naturligtvis inte exakt men säger en hel del om verksamheten. Då, för 30 år sedan var det mest skolvärlden som ville ha kopior.

Arne Ström kopierade i snitt fem miljoner kopior per år. Svart-vitt var det som gällde.

Sedan dess har produktionen dalat betydligt och svart-vitt är inte lika populärt som färg. Oftast är det bygg- och miljönämnden som vill ha kartor i färg. Det är också den nämnd som är mest arbetskrävande.

– Rekordet är 85 000 kopior på ett dygn. Det var åt renhållningen för några år sedan, en remiss. Men maskinerna är pålitliga. Första stoppet på den nya digitala maskinen var efter 250 000 kopior. Det berodde delvis på mig som stoppat in ett papper lite snett, säger Arne Ström och klappar lite på ”arbetshästen”.

På maskinen sitter bilder på barnbarnet Alvin, två år, upptejpade.

– Det är farfars lille barnbarn. Han är lik mig, säger Arne Ström stolt.

Nu kommer han att få mer tid för barnbarnet i Ånge men först ska han ta det lugnt och landa i pensionärslivet.

Någon efterträdare blir det inte. Kopieringsservicen läggs helt enkelt ner.

Föreningarna har fått tips om tryckfirmor som inte kostar mer än vad Arne Ströms service gjort.

Övriga kunder, framför allt nämnderna ska gå över till Ipad. Antalet papperskopior inom kommunen ska alltså minska drastiskt.

– Jag har trivts enormt bra. Kunderna har varit min morot och jag har vurmat för föreningarna.

Kanske det och att han knappt missat en enda arbetsdag under alla år som gjort honom så populär att en mindre festsal behövs för att tacka av honom.

– Mellan två och fyra på torsdag blir det kaffe och tårta. Få se om jag kommer, skojar Arne Ström.

Men innan tårtkalaset börjar ska han se till så att barn- och ungdomsnämnden får sina kopior inför sammanträdet veckan därpå.

Mer läsning

Annons