Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kommer myggen

/

Områden i Gävle kommun invaderas av mygg om en vecka.
– Vi har inte kunnat göra en klockren bekämpning, säger Jan Lundström, ansvarig för myggbekämpningen.

Annons

Åter drabbas områden vid nedre Dalälven av myggplågan, den här gången i Gävle kommun. Men inte på grund av naturliga översvämningar.

Istället beror översvämningarna i Lågbo och Kågbo på de regleringar av vattnet som gjorts vid renoveringen av ett kraftverk i Söderfors.

I helgen var bekämparna på plats och släppte bekämpningsmedlet bti från en helikopter.

Ändå blir där snart mycket mygg eftersom det skett en så kallad kontinuerlig kläckning som beror på översvämningar i olika omgångar.

Jan Lundström förklarar:

– Först blir det en översvämning över ett område som får mygglarver. Sedan kommer en ny översvämning som gör att vattnet stiger ännu mer. Då får också det som ligger inom den nya vattennivån mygglarver.

– De har kläckts i flera dagar och då blir det extra besvärligt. Vi hade behövt göra två bekämpningar, en tidig och en senare. Men det hade blivit dubbelt så dyrt.

Jan Lundström säger att mängden aggressiva stickmyggor nu kommer att öka, sprida sig på ett område av 30 hektar och nå en högsta nivå, en ”peak”, om ungefär en vecka.

– Några dygn blir jättejobbiga, sen sjunker myggmängden. Men hade vi inte bekämpat i helgen hade det blivit dubbelt så mycket mygg.

Han är mycket kritisk till att bekämparna inte fick någon information om regleringen av vattenflödet från dem som renoverar kraftverket.

– Vi fick information från privatpersoner som ringde och tyckte att det var märkligt att vattnet svämmade över.

Myggbekämpningen kom i gång i sista stund. Problemet den här gången var att de uppföljningsprogram som Kemikalieinspektionen, Kemi, krävde var omöjliga att genomföra.

Först i fredags kom bekämparna överens med Naturvårdsverket och berörda kommuner och länsstyrelser om ett uppföljningsprogram som ansågs tillräckligt bra och möjlig att utföra.

Mer läsning

Annons