Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart slut på direkt- bokning på Villa Milbo?

Omvårdnad vill införa biståndsbeslut för anhörigstödets Villa Milbo.

För att få avlastning där måste man då först ha ett beslut om att man behöver. I dag bokar man direkt.

Annons

Att göra om Villa Milbos öppna platser till formella korttidsplatser handlar inte om någon besparing, säger förvaltningschefen Annmarie Sandberg. Alla som kommer i dag har ett behov och skulle få ett biståndsbeslut om de sökte.

– Det här är ett sätt att säkra Villa Milbos framtid, säger Lena Lundgren, S, ordförande i omvårdnadsnämnden.

Syftet är att det ska fortsätta att vara anhörigstöd, inte att det ska bli allmänna korttidsplatser, säger hon. På Villa Milbo kan anhöriga och den som anhöriga vårdar bo, antingen tillsammans eller på egen hand, för att få avlastning och ny kraft. Förslaget ska inte innebära någon skillnad.

Ett biståndsbeslut går att överklaga, vilket ökar rättssäkerheten, säger Annmarie Sandberg. Förslaget innebär också att det kommer att finnas tillgång till sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast, något som inte finns nu. Anhöriga kan dock uppleva att tröskeln för att komma dit blir högre när de i stället för att boka direkt först måste ha ett beslut.

Avgiften ändras också. Från att ha kostat 148 kronor dygnet att bo på Villa Milbo ska maxtaxan, att man betalar som mest 1 712 kronor i månaden för all omvårdnad, gälla. Det innebär att det kommer att kosta mer för några, mindre för andra.

Om omvårdnadsnämnden säger ja till förslaget på sitt möte i nästa vecka införs biståndsbeslut från den 1 februari 2012.

Mer läsning

Annons