Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart slut på Ramadan

/

Nu, efter snart en månads fastande, firas slutet av ramadan med högtiden Eid al-Fitr.

Sevda Darvishir ser fram emot att träffa sina syskon som på lördag kommer till Gävle för att umgås och äta gott.

Annons

Traditionellt sett skulle männen ha gått till moskén och kvinnorna stannat hemma för att förbereda frukost, men nu hjälper alla till. Dagen fortsätter med att besöka vänner och bekanta, men också att se över gravarna och skänka en tanke till de som inte kan vara med. Det blir även många och långa telefonsamtal.

– Egentligen ska firandet ske dagen efter att månen visat sig, men eftersom alla jobbar och högtiden inte är helgdag i Sverige så firar vi på lördag i stället, berättar Sevda Darvishir.

De muslimer som deltar i ramadan får under dagen varken äta eller dricka, inte ens vatten. I stället samlas familjen efter solnedgången för att äta tillsammans. Ramadan varar vanligtvis i 29 eller 30 dagar och avslutas alltså med firandet av Eid-al-Fitr.

– Min mor skulle ha lagat traditionell mat, men allt har blivit så internationellt så jag blandar kurdiskt och svenskt, säger Sevda Darvishir.

När vi träffar Sevda Darvishir letar hon efter paprika, torkade citroner, aubergine och lammkött till en lammgryta. Hon planerar även en speciell sorts yoghurtbaserad soppa som förrätt. Efterrätter och sötsaker behöver hon inte bekymra sig för, det lagar hennes man. Han gör egen baklava, ett bakverk som består av smördeg och nötter indränkt i en särskild sockerlag.

– För mig har det varit en givande månad där jag lärt mig mycket. Jag känner att jag blir mentalt stark när jag måste avstå från allt gott fram till på kvällen. Man kan bli irriterad men måste ha ork och visa tålamod. Nu är det också tid för förlåtande, att bli sams och glömma gammal ovänskap.

Mer läsning

Annons