Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö och kyla försenar vindkraftverken i Järbo

/
  • De två vindkraftverken i Järbo har inte börjat producera el än, men Eva, Nils, Anders, Doris och Erik i Skutskär går enligt planerna och producerade tillsammans 2 432 megawattimmar i januari.

Den snöiga vintern har gjort att vindkraftverken i Järbo inte tagits i drift än. I Skutskär producerar dock vindkraftverken el helt enligt planerna.

Annons

I julas när de två vindkraftverken i Järbo skulle ha börjat snurra låg rotorbladen fortfarande kvar på marken.

– Kylan och snön har ställt till problem. De skulle ha snurrat på juldagen egentligen, men då låg rotorbladen kvar under all snö, säger Sten Gabert, VD för Samkraft som köpt de två vindkraftverken.

Nu är vindkraftverken färdigmonterade, men på grund av en felleverans har de ännu inte kunnat anslutas till nätet.

– Det besked jag har nu är att de ska vara i gång senast vecka 8. Personal från leverantören i Tyskland är redan på plats och bara väntar på starten, säger Sten Gabert.

För Samkraft innebär inte förseningen någon större kostnad. Kontraktet är skrivet så att bolaget ersätts för den uteblivna elleveransen.

Medan de två vindkraftverken i Järbo ännu inte börjat producera el fungerar de fem vindkraftverken i Skutskär som planerat.

I januari producerade de fem verken Eva, Nils, Anders, Doris och Erik tillsammans 2 432 megawattimmar. Sedan starten i höstas har de producerat 8 737.

Den ovanligt stränga vintern har gjort att flera vindkraftsföretag runt om i Sverige haft problem med nedisning och tvingats ställa av vindkraftverken i perioder. Några sådana problem har man inte haft i Skutskär i vinter, och Sten Gabert är inte orolig över risken för nedisning i Järbo heller.

– Våra vindkraftverk kommer att vara försedda med avisningsteknik, säger han.

Annons