Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökostnader beräknas till 40 miljoner

/

40 miljoner kronor beräknas årets vinterväghållning kosta Gävle kommun, enligt den senaste prognosen. Det är tolv miljoner över budgettaket.

Annons

Vintern håller långsamt på att bryta sitt långvariga grepp om Gävle, men fortfarande finns ett snödjup på 35 centimeter kvar, enligt SMHI:s dagsfärska mätning från nederbördsstationen i Åbyggeby.

Och snön som nu legat varaktigt i nära fem månader gör sig som vanligt påmind också i kommunens kassa.

Att årets vinterkostnader ska landa på just 40 miljoner bygger på en prognos där november-december följer ett normalt vädermönster.

Det skulle innebära att årets budget på 27,8 miljoner kronor alltså spräcks med cirka tolv miljoner - ungefär i linje med 2009 års resultat men inte lika blodigt som fjolårets underskott på hela 35 miljoner.

En faktor bakom de galopperande kostnaderna i år är släpande fakturor från den snörika decembermånaden förra året, vilket gjorde att årets budget började med ett kraftigt minus.

Enligt kommunens gatu- och parkchef Karl Blad kommer nästa års vinterbudget troligen att ligga på cirka 29 miljoner kronor. Budgeten utgår från ett snittvärde av kostnaderna de senaste sju-åtta åren.

Mer läsning

Annons