Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggaste nybygget

/
  • Radhusen vid Alderholmskanalen fick årets nybyggnadspris i Gävle.
  • Jörgen Edsvik överlämnade byggnadsvårdspriset till Johan Mildner som tillsammans med sin syster renoverat fiskargården Söderhälls.
  • Stefan Canderyd och Per-Olof Lindgren, Skanska,  tog emot byggteknikpriset av Jörgen Edsvik.
  • Lars Andersson, Lupinen Fastigheter, och arkitekten Lennart Hagljung, Arkitektbyrån, emot priset av Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden.

En fin fiskargård på Limön och sex futuristiska radhus på Alderholmen fick i går ta emot varsitt pris av byggnads- och miljönämnden.

Annons

Syskonen Linda och Johan Mildner har fått 2010 års byggnadsvårdspris för att de renoverat fiskargården Söderhälls på Limön, och särskilt för att de räddat båthuset.

– Det var faktiskt ett katastrofprojekt från början. När mina föräldrar köpte gården låg båthuset i sjön och vi pålade för att resa det. Men när det började bli dåligt igen ville vi göra det ordentligt så nu har vi byggt fyra nya stenkistor, berättar Johan Mildner.

Det har varit mycket arbete även med att restaurera boningshuset, som är byggt 1910, och där mycket fortfarande är original.

– Vi har haft sån tur så att tidigare ägare inte haft råd att renovera sönder det. Det finns ställen där tapeterna från 30-talet finns kvar. Det är tre kök i huset för att man hyrde ut och de är också kvar i originalskick, säger Johan Mildner.

Kommunens byggnadsvårdspris inspirerar till fortsatt arbete, säger han:

– Vi har ett rökhus som är i dåligt skick, så det blir nog nästa projekt.

Också arkitekten Lennart Hagljung, Arkitektbyrån, som 2010 tillsammans med Lars Andersson, Lupinen Fastigheter, fick nybyggnadspriset för de sex radhusen i kvarteret Australia intill Alderholmskanalen tycker att det är inspirerande att få pris.

– Det är väldigt hedrande och mycket roligt, för det visar att vi har lyckats göra något som även andra uppskattar. Vi är redan igång med nya spännande projekt, sa han.

Även Skanskas nya hus på andra sidan Alderholmskanalen får pris. De belönas med byggteknikpriset 2010. Husen är de första i Sverige där Skanska använt konceptet Skanska Xchange som gör det enklare, snabbare och billigare att bygga.

Mer läsning

Annons