Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggt guldhopp, Klara!

/
  • Klara Nolemo från Engelska skolans klass 4a vann längdhoppet efter ett segerhopp på 4,42.
  • Hampus Engman knyter näven sedan han sprungit hem 60 meter för årskurs 3. Hampus går på Ulvsätersskolan och sprang på tiden 9,71.

Beslutet att frånta Vikingaskolans klass 3b segern i söndagens GD/GIF-stafett har rört upp känslorna rejält. Men Gefle IF:s Erik Proos försvarar det.

Annons

– Samtidigt förstår jag att eleverna blev oerhört ledsna, och detta är något vi måste ta lärdom av.
Det var åtminstone myggfritt när finalpasset avgjordes under onsdagskvällen, men kylan höll nere resultaten. Till slut slogs det ändå ett rekord när Johanna Edvall stötte 12 meter jämnt i kula, fem centimeter längre än Sandra Törnros rekord från 2007.
Ingen överraskning direkt, Skadetjejen tillhör den yppersta Sverigeeliten i sin gren och slog nu rekord för tredje året i följd. Och personbästat är så bra som 13,86.
Stöter hon längre än 10.11 nästa år kommer hon inneha samtliga fyra kulrekord, precis som Simon Sandström gör på killsidan.
– Men då väger kulan tre kilo i stället för två, så jag kommer nog inte stöta längre än i år, säger hon.
Men den stora snackisen av den här GD/GIF-upplagan har varit det som skedde i söndags, när Vikingaskolans treor, som vann med stor marginal, inte diskades, men väl fick tio sekunders tidstillägg och hamnade utanför pallen i stafetten. Något som de förkrossade eleverna inte fick reda på förrän strax innan prisutdelningen.
Reaktionerna har varit starka mot tävlingsledningens beslut, som man menar var alldeles för hårt.
Erik Proos i Gefle IF förstår kritiken, men tycker ändå att beslutet var rätt.
– De växlar fel på tre ställen och vinner väldigt mycket tid på det. Men jag förstår samtidigt att de blir jätteledsna, och detta är något som vi måste ta lärdom av till nästa år. Vi måste bli tydligare, och kanske måste vi ha folk som står och håller fast dem innan de får springa iväg, funderar han.
• Temat i år är ”Schysst kompis”, kunde ni inte varit schysstare?
– De som säger så förstår inte att en vuxen inte kan vara en kompis. En vuxen ska vara en förebild och tydligt visa barnen hur det ska vara.
Under finalpasset blev det omstarter både på 60 meter, när löpare irrade in på fel banor, och i 800 meter, när Christoffer Jonsson trillade när treorna skulle ge sig iväg.
Jonsson vann sedan loppet, efter en rafflande spurtduell med Julius Hollender.
Julius Hollender ingick för övrigt i Vikingaskolans stafettlag.
– Den här medaljen tog jag för min klass, sa han efteråt.
Förutom Johanna Edvalls rekord stod nog Vilma Åkerman för de starkaste resultaten i årskurs 6. Trots kylan var hon bara fem hundradelar från Sandra Törnros rekord på 60 meter och 22 centimeter från Törnros längdrekord.
Erik Illerhag

Mer läsning

Annons