Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialarbetare utan flyktväg

Socialarbetare måste ha en möjlig flyktväg om besökare blir våldsamma.

Det påpekar Arbetsmiljöverket som inspekterat socialtjänstens lokaler i Gävle.

Annons

Under tre års tid håller Arbetsmiljöverket extra koll på hur myndigheter runt om i landet gör för att förebygga hot och våld mot sin personal.

I december fick socialtjänsten i Gävle besök av två inspektörer som bland annat synade lokaler, tillgång till larm och krishanteringsplaner.

Det visade sig att varken receptionerna eller besöksrummen är utformade så att hot och våld förebyggs så långt det är möjligt.

Arbetsmiljöverket kräver nu att socialtjänsten ser till att de besöksrum, där man tar emot så kallade riskbesök, är utrustade med reträttväg och möbleras på ett lämpligt sätt. Lösa föremål som kan användas som tillhyggen ska till exempel inte finnas nära till hands för besökarna.

– Vi har reträttvägar på några ställen, men inte över allt. Kanske måste vi tydliggöra vilka rum som ska användas vid riskbesök eller också måste vi göra om ytterligare rum, det beror lite på byggnadskonstruktionerna, säger förvaltningschef Mats Collin.

Vad menas med riskbesök?

– Det kan vara två typer. Dels personer som är kända för att kunna bli våldsamma, dels personer vi inte känner till någonting om sedan tidigare.

Hur ofta blir din personal utsatt för hot och våld?

– Det händer inte så väldigt ofta med tanke på hur stor organisation vi är.

Arbetsmiljöverket kräver även att det finns fasta eller bärbara larm tillgängliga och rutiner för regelbundet underhåll och kontroll av utrustningen.

Socialtjänsten i Gävle har skriftliga säkerhetsrutiner och krishanteringsplaner, men inspektionen visar att alla arbetstagare inte känner till dem.

Senast den 15 april måste socialtjänsten rapportera vad förvaltningen gjort för att uppfylla kraven.

Mer läsning

Annons