Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kritiserar socialtjänsten

Socialtjänsten i Gävle får svidande kritik av Socialstyrelsen som gjort en större granskning av hur kommunen hanterar barn- och familjeärenden.

I fall där barn sagt sig bli slagna har socialtjänsten bara pratat med de vuxna och inte med barnen innan beslut tagits om att inte inleda utredning.

Annons

Socialstyrelsen granskar att kommunernas socialtjänst ger människor den vård och omsorg som de har rätt till. Under en begränsad tidsperiod fick myndigheten in ett 15-tal anmälningar som rörde socialtjänsten i Gävle.

I stället för att utreda klagomålen var för sig beslutade Socialstyrelsen förra året att göra en större granskning av kommunens barn- och familjeomsorg.

Resultatet presenteras nu i en rapport. Det är allvarlig kritik som riktas mot kommunen, bland annat vad gäller anmälningar om barn som varit vittnen till våld eller sagt sig bli slagna. Barnen har inte fått komma till tals.

”Nämndens bedömningar vad gäller dessa anmälningar måste starkt ifrågasättas”, skriver Socialstyrelsen och kräver att kommunen framöver ska se till att alla parter får komma till tals.

Socialstyrelsen konstaterar vidare att det förekommit att barn varit placerade i familjehem längre än två månader utan att några särskilda skäl dokumenterats.

Myndigheten ifrågasätter även om socialnämnden hanterar ansökningar från ungdomar på ett seriöst sätt när de vill ha en annan bostad med hänvisning till relationsproblem inom familjen. Det är inte tillräckligt att rutinmässigt hänvisa till familjestöd för att förbättra relationerna, menar Socialstyrelsen.

Även på flera andra punkter får socialtjänsten kritik, bland annat för att inte ha lämnat ut allmänna handlingar till föräldrar.

Sammanlagt kräver Socialstyrelsen att kommunen ska bättra sig på tolv olika punkter.

Kommunens socialchef Mats Collin säger att omfattningen av kritiken kom som en överraskning.

– Det brukar finnas punkter där det inte gått hundraprocentigt enligt rutinerna, men att det var så här pass mycket var överraskande.

Samtidigt är det viktigt att sätta det i relation till att vi fattar 33 000 överklagningsbara beslut om året, säger han.

Vad beror bristerna på?

– I dagsläget har jag ingen bra analys. Vi måste gå igenom det nu och komma fram till hur bristerna kan minimeras. Kanske måste vi se över rutiner eller kunskapsnivån. Vi kan även behöva gå tillbaka till enskilda ärenden och göra nya utredningar, säger Mats Collin.

Senast den 30 juni ska socialtjänsten redovisa vad som gjorts, annars kan det bli tal om vite.

Mer läsning

Annons