Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten saknar rutiner

En tredjedel av kvinnor med funktionsnedsättningar uppger i en undersökning att de har erfarenhet av hot, våld eller sexuella trakasserier från män.

Annons

Mörkertalet antas dock vara stort och undersökningar om gruppen så gott som obefintliga.

I går hölls en utbildningsdag i Gävle för berörda yrkesgrupper inom kommun och landsting, samt för länets kvinnojourer.

– De som möter dessa kvinnor i jobbet har heller ingen kunskap och kan inte se signaler om att kvinnorna kan ha utsatts för våld eller annat. Det finns inga rutiner eller någon handlingsplan hos socialtjänsten om hur de ska göra, säger Josefin Grände, som föreläste i går.

Hon har en magisterexamen i statsvetenskap med fokus på genus, våld och medborgarskap. I sitt arbete på Alla kvinnors hus, Sveriges största kvinnojour, har hon mött och arbetat med ett stort antal kvinnor utsatta för våld eller våldtäkt.

– För mig är det en rättvisefråga att synliggöra en grupp i samhället som inte riktigt synts, annat än utifrån sina funktionsnedsättningar, säger hon.

Josefin Grände säger att det dock generellt verkar som att kvinnor med funktionsnedsättningar är utsatta för våld och hot i ungefär lika stor utsträckning som övriga kvinnor.

– Däremot är den psykiska misshandeln mer utbredd; hoten och de verbala kränkningarna är vanligare. Ofta är kränkningarna kopplade till funktionshindret. Dessutom står de här kvinnorna ofta i beroendeställning till dem som utsätter de för våld och kränkningar, vilket, tillsammans med funktionsnedsättningen, kan göra det svårt att söka hjälp, säger Josefin Grände.

Mer läsning

Annons