Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten skyller på kontaktproblem

GÄVLEPå grund av att socialhandläggaren inte fick tag i sin chef hann det gå en dag innan hon började leta efter en placering åt den anhållne pojken.Nu sitter 16-åringen häktad.

Annons
Jim Salamon, chef för sociala enheten i Gävle, vill ge en annan bild av händelsen än polis och åklagare - samtidigt som han inte vill berätta för mycket om det enskilda fallet på grund av sekretessreglerna.
Enligt honom träffade en socialhandläggare pojken i måndags, samma dag som han anhölls, för att börja utreda vilket behov av vård pojken har.
- Så fort en anmälan kommer till socialtjänsten måste vi starta en utredning att ha som underlag för att kunna fatta beslut, säger Salamon.
Först på tisdagen kontaktade socialhandläggaren SiS, Statens institutionsstyrelse, för att 16-åringen skulle få en plats inom den slutna ungdomsvården.
Anledningen till att hon inte tog det steget tidigare var att hon inte hade fått kontakt med sin chef, berättar Jim Salamon.

Placering kräver tid
Under tisdagen berättade socialsekreteraren även för åklagaren att hon skulle behöva en eller två dagar för att hitta en plats till pojken.
- Vi ville få rimlig tid för att lösa det här på ett bra sätt, säger Jim Salamon. Vi meddelade även åklagaren att ytterligare besked skulle lämnas under onsdagen. Det vi undersökte i form av placeringsbehov kan vi inte styra över själva, utan vi måste invänta beskedet från SiS.
SiS lovade att höra av sig på onsdagen, vilket de också gjorde. Men på onsdagsförmiddagen hade tingsrätten redan häktat pojken.
- Om åklagaren inte hade begärt pojken häktad så hade vi löst det på något sätt, menar Jim Salamon, men säger också att åklagare och socialtjänst är olika myndigheter som gör egna, självständiga bedömningar.
Förklaringen till att socialtjänsten sällan sitter med när en underårig person polisförhörs är, enligt Jim Salamon, att man inte har tillräckliga resurser.
- Det är en prioriteringsfråga utifrån vårt ansträngda läge, säger han.

MARIAM NARAGHI
026-159633
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons