Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somalier får egen tv-kanal

/
  • – Man ska känna sig trygg i sig själv. Man är fin som man är, säger Halima Ali Hussein och Nimo Hassan, som kommer att göra modeinslag i den fria kanalen.
  • Abukar Dahir, 24 år är född i Mogadishu, Somalia och är en an initiativtagarna. Han kom till Sverige som barn och har bott i Västerås och London men flyttade till Gävle för sin flickväns skull.

En grupp ungdomar ska göra ett nyhetsmagasin på somaliska i den fria kanalen.

Annons

Projektet som kallas Ungt initiativ har finansiering för tre år men Israel Benavides säger att de självklart vill att verksamheten ska finnas kvar längre. De får pengar till projektet från Allmänna arvsfonden, kommunen och Studiefrämjandet.

Det är 22 ungdomar som ska göra programmet. De är i åldrarna 17–25 år och hälften av dem är tjejer. Programmet kommer att sändas från den fria kanalens studio i kulturhuset Lätting.

De ungdomar som kommer att jobba med det här har tidigare jobbat ideellt med till exempel läxhjälp för somalier. Läxhjälpen har skett i Sätra och har varit för både vuxna och barn.

Första idén i projektet har varit nyhetsmagasinet som börjar sändas i januari. Det är bara nyhetsmagasinet som kommer att vara på somaliska. Resten av programmet kommer att vara på svenska.

Man planerar att göra intervjuer med makthavare och ge de somalier som inte talar så bra svenska en möjlighet att få svar på sina frågor. Intervjuerna kommer att göras på svenska och sedan dubbas till somaliska.

Det finns totalt 816 somalier i Gävle, men programmet som är avsett för alla kommer att nå ut till 27 000 hushåll i Gävle som får in den fria kanalen.

Programmen kommer att vara textade på svenska så att alla kan ta del av dem.

Enligt Israel Benavides och Abukar Dahir finns det somalier som är analfabeter vilket är ytterligare en anledning till varför man väljer att göra just tv.

Abukar Dahir säger att man måste skapa målsättningar och förutsättningar för att man ska kunna integrera folk.

Genom att lära sig att göra saker själva blir de nyanlända somalierna en del av samhället snabbare.

Därför kommer man att göra en instruktionsfilm som ett slags självhjälp. Det kan vara en film om en person som går in på Skatteverket där man visar steg för steg hur man fyller i papper på rätt sätt.

– De vill så mycket, det är en speciell grupp. Jag har inte sett det i någon annan grupp, säger Israel Benavides om engagemanget ungdomarna har.

Flera av ungdomarna är med i Miljöpartiet.

Deras politiska engagemang kommer att visas i ett 20 minuter långt inslag om Miljöpartiet. Halima Ali Hussein berättar att de vill få ungdomar att bli mer gröna.

Det kommer även att finnas ett modeinslag som riktar sig till både kvinnor och män.

– Vi vill få bort ”size zero”. Man ska känna sig trygg i sig själv. Man är fin som man är, säger Halima Ali Hussein och Nimo Hassan.

Med modemagasinet vill man också lyfta fram lokala klädkedjor. Halima Ali Hussein och Nimo Hassan säger att man kan hitta kläder för muslimska tjejer i vanliga affärer och vill visa det.

SVT sägs vara intresserat av ett samarbete eftersom den somaliska gruppen är svår att nå. Just nu är projektet på planeringsstadiet men man avser att börja sändningarna i januari nästa år.

Mer läsning

Annons