Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobbarna fick reda på sina rättigheter

/
  • Facket var på besök på äldreboendet Vallongården i Gävle. Hanna Romin och Carina Jernkvist informerar sommarjobbare om deras rättigheter.
  • Yiseth Arbolera är 22 år och jobbar som sommarvikarie på äldreboendet.
  • Nelly Olsson, Hanna Cajdert och Maja brox, jobbar två veckor i cafeét på Vallongården.– Jag tror att vissa ungdomar kan vara rädda för att kräva sina rättigheter. Arbetsgivaren har ju makten och man måste ha ett jobb, säger Nelly Olsson.

LO:s olika fackförbund har i veckan besökt över 200 arbetsplatser i Gävleborg. Syftet med turnén är att informera vikarier om deras rättigheter på sommarjobbet.

Annons

”Första gången glömmer jag aldrig”. Så står det med rosa bokstäver på Carina Jernkvists vita t-shirt. Hon och hennes kollega på Kommunal, Hanna Romin har varit ute på olika arbetsplatser hela veckan. I går var det dags för äldreboendet Vallongården i Gävle.

Texten på deras tröjor syftar på första sommarjobbet, hur minnet av det kan etsa sig fast för alltid.

– Vi vill ju att ungdomar ska få en bra erfarenhet av sina sommarjobb. Att de minns dem med glädje, säger Carina Jernkvist.

Båda två är fackligt förtroendevalda för Kommunal. De tror att det är viktigt att vara ute bland unga och berätta om vad facket gör och vilka rättigheter man kan kräva på sitt sommarjobb.

Det kan handla om hur mycket lön man har rätt till och vem man ska vända sig till när man behöver hjälp.

– Många säger, facket vad är det? När jag fick mitt första jobb gick man ju nästan med i facket naturligt bara man skrev på sitt anställningsavtal, säger Hanna Romin.

Ett problem som de ofta stöter på är ungdomars rädsla för att tacka nej till jobb, trots att de kanske har rätt att vara lediga.

Vetskapen om att det kan stå flera arbetsvilliga på kö kan stressa många att ställa upp.

– Jag vet inte alltid vad jag har rätt att tacka nej till, säger Yiseth Arbolera.

Hon är sommarvikarie på äldreboendet, men pluggar ekonomi på högskolan under terminerna.

Hon säger att hon har ganska bra koll på vissa av sina rättigheter, men att det alltid finns utrymme att fråga på jobbet om man är osäker.

LO har även en hjälptelefon dit man kan ringa och få hjälp med allt som rör sommarjobbet.

De har också en kampanj som de kallar ”Stora resan” där de åker runt i Sverige och lyssnar på vad ungdomar tänker om facket.

Till hösten ska LO se över vilka eventuella förändringar som kan göras för att bättre möta ungdomars behov och villkor på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons