Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarskolan ger en skjuts

/
  • Jennifer Stambeck Karlsson och Linn Jonsson går på sommarskola för att klara godkänt i matte och engelska. De får hjälp av gymnasieeleven Hanna Johanson som fått jobbet som sommarlärare via Gävle kommun.– Det är ett roligt och bra jobb, man får hjälpa och vara ett stöd för eleverna, säger Hanna Johansson.
  • Amin Haidari ska börja nian till hösten och funderar på att sedan gå Barn och fritids-programmet på gymnasiet. Gymnasieeleven Lina Landström hjälper till med ekvationerna.– Jag behöver träna mer på grunderna för att klara nian, säger Amin Haidari.

De allra flesta elever har gått på sommarlov och många skolor ekar tomma, men på Stenebergsskolan i Gävle pluggas det fortfarande för fullt i klassrummen. På måndagen startade sommarskolan för de elever som halkat efter eller vill plugga upp sina betyg.

Annons

Det är måndag förmiddag och i ett av klassrummen på Stenebergsskolan räknas det matte. Flitens lysrörsarmatur lyser och det enda som hörs är ett svagt sorl om procent och ekvationer från eleverna och deras sommarlärare.

I två veckor ska sammanlagt cirka åttio åttondeklassare från Gävle kommuns grundskolor och elever från Landningen, där nyanlända barn med invandrarbakgrund går innan de slussas ut i olika skolklasser, få hjälp med sina studier.

Två av dem är Linn Jonsson och Jennifer Stambeck Karlsson som sökt till sommarskolan för att läsa upp sina betyg i matematik och engelska.

– Det är tråkigt att alla andra får vara ute och ha kul men att vi måste sitta i skolan och plugga. Men det är jättebra att man får chansen, säger Jennifer Stambeck Karlsson.

Under sommarskolans två veckor jobbar fem anställda lärare tillsammans med femton sommarlärare, som alla är gymnasieelever som fått jobb via Gävle kommun. Deras uppgift är inte att hålla i några lektioner, utan att finnas med som stöd och hjälp för högstadieeleverna.

Tilde Egebrand är 18 år och har precis gått ut andra året på sam-ekonomi på Borgarskolan. Under sin tid på Stenebergsskolan ska hon främst hjälpa eleverna i ämnena svenska och SO.

– Det är jättebra att sommarskolan finns, och eleverna vill verkligen lära sig. Jag tycker att det är roligt att hjälpa och lära ut, och det är bra att friska upp minnet själv också, säger hon.

Matte och engelska är de ämnen som flest elever har sökt till det här året, men studier i samtliga skolämnen utom moderna språk erbjuds på grund av de nya behörighetskraven till de olika nationella gymnasieprogrammen.

Precis som tidigare krävs godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik, men nu måste eleven dessutom ha godkänt i minst fem ämnen till för behörighet till yrkesförberedande gymnasieprogram. För att komma in på högskoleförberedande program krävs godkänt i nio ämnen utöver kärnämnena.

Mer läsning

Annons