Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvåldtäkter fortfarande olösta

I juli anmäldes två överfallsvåldtäkter i centrala Gävle inom loppet av en timme. Den ena utredningen är nerlagd.

– Det fanns inte längre anledning att anta att våldtäkt hade begåtts, säger Patrik Säflund, chefsåklagare.

Annons

Det var natten till torsdagen den 12 juli som anmälningarna gjordes.

I båda fallen var brottsplatsen Kyrkogatan. Ingen av kvinnorna var hemmahörande i Gävle, de befann sig här på tillfälligt besök från sina hemstäder.

I ett av fallen, en 22-årig kvinna som berättade att hon överfallits, våldtagits och rånats vid 02.40 på natten, har Patrik Säflund beslutat att avskriva brottsmisstankarna om grov våldtäkt.

– Utredningsuppgifter och den sammantagna bilden gjorde att det inte längre fanns skäl att anta att våldtäkt hade begåtts, säger han.

Han vill inte gå in på om kvinnan har tagit tillbaka sina uppgifter, eller konkretisera vad det rör sig om för utredningsuppgifter.

Kvinnan anmälde även att hon rånats på mobiltelefon, plånbok och nycklar. Anledningen till att Patrik Säflund tog över utredningen var att det krävdes åklagarbeslut för att försöka spåra kvinnans mobiltelefon.

Men spårningen ska inte ha gett något – och även rånmisstankarna är avskrivna.

– Brott kan ej styrkas i den delen. Det finns bevisproblematik och vi saknar en skäligen misstänkt gärningsman.

Däremot är fortfarande våldtäktsutredningen där en 31-årig kvinna är målsägande öppen. Kvinnan överfölls någon timme tidigare än 22-åringen gjorde sin anmälan.

– Man har vidtagit alla förhörsåtgärder och följt upp de tips som fanns, bland annat om en viss bil. Och man har inte kommit fram till en skäligen misstänkt gärningsman som kan knytas till brottsplatsen. Nu väntar vi på svar från Statens kriminaltekniska laboratorium på de prover som tagits från kvinnan, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.

Mer läsning

Annons