Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvärme – inget hinder för bingo

/
  • Cathrin Jonsson besöker spelhallen vid Hattmakargatan varje måndag. Hon är en av många Gävlebor som förstått tjusningen med bingo. ”Det är spännande” säger hon.
  • Varje dag kommer det 300-500 bingospelare till bingohallarna Gefle IF Bingohall och Brynäs Bingo.
  • ”Folk fortsätter att komma hit för den sociala samvarons skull, det är en del av ens vardag och man trivs här” säger hallchef Kent-Åke Eriksson.

En del spelar för pengar och andra spelar för den sociala samvarons skull. På bingohallarna i Gävle minskar aldrig antalet besökare.

GD gjorde ett besök på Gefle IF bingohall för att fråga varför bingospelet lockar mer än sommaren.

Annons

En metallisk röst ropar ut nummer i högtalarna. Fem avlånga bord står uppradade i lokalen och ett fåtal personer sitter utspridda framför pekskärmarna.

Många har sin plats, som hemma vid köksbordet.

Kent-Åke Eriksson är hallchef för Gävles två bingohallar. Han gillar bingo men spelar aldrig själv.

– Folk fortsätter att komma hit för den sociala samvarons skull, det är en del av ens vardag och man trivs här, berättar han och minns sin barndoms dagar då han varje torsdag besökte Folkets hus i Edsbyn där det spelades bingo. Då spelade man om fikabröd och inte om pengar.

Nu sitter han bakom ett stort skrivbord på sitt kontor i bingohallen på Hattmakargatan. En bordsfläkt surrar i bakgrunden och vi talar med sänkta röster för att inte störa spelarna.

På väggen hänger en stor tv-monitor som ständigt uppdateras med nya nummer från bingo-spelet.

– När du kom hit i dag hade du säkert en föreställning om hur det skulle se ut på en bingohall. Att det skulle vara rökigt och att det skulle vara små lampor vid borden. Det är den fördom som många har men faktum är att vi satsat mycket på att modernisera våra lokaler. Det ska kännas ljust och fräscht att komma hit.

Bingospelet lockar mer än sommaren, varje dag besöker 300-500 Gävlebor stadens bingohallar och antalet besökare minskar nämnvärt lite under sommaren.

– Det handlar inte bara om spelet, det här är en upplevelse. Och traditionen har sin makt, berättar Kent-Åke Eriksson.

Bingohallen på Hattmakar-gatan är datoriserad, det innebär att det inte finns några fysiska bingobrickor utan att spelarna i stället trycker på pekskärmar.

Normalt spelas 6-8 spel i timmen och de erfarna spelar på flera brickor samtidigt. Varje bricka kostar fem, tio, 20 eller 30 kronor.

Vid ett bordshörn sitter Susanne, 54 år, från Gävle. Hon besöker bingohallen nästan varje dag.

– Bingo handlar om att man vinner pengar. För några år sedan vann jag 30 000 kronor, det är det mesta jag vunnit. Jag har spelat bingo i hela mitt liv och gillar det, ibland sitter jag en hel dag och spelar, berättar hon.

Bakom henne sitter Cathrin Jonsson, 37 år, från Gävle. Jag får i uppdrag att bevaka hennes skärm medan hon springer i väg till det lilla rökrummet.

Hennes spel är automatiserat, det enda som behövs göras är att trycka på en knapp med texten ”bingo” om det blir tre rader rätt.

Cathrin vinkar inifrån rökrummet och ler.

Hon kommer till hallen varje måndag och sitter några timmar och spelar.

– Det är spännande med bingo, som nu, nu har jag ett nummer kvar för att få tre rader rätt, säger hon och skrattar när hon åter är på plats framför skärmen.

I pausen reser sig alla upp och köar till kaffeautomaten.

– Jag tycker att bingo är ett fascinerande spel. Ibland vinner ju folk också, vi brukar säga att man vinner tillbaka 70 procent av sina insatser, säger Kent-Åke Eriksson.

Mer läsning

Annons