Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soporna ryms snart inte på Sörby Urfjäll

GÄVLEÅtervinningscentralen på Sörby Urfjäll räcker inte till.

Annons
Gästrike Återvinnare vill öppna ytterligare en återvinningscentral norr om stan.
- Diskussionerna är bara i sin linda, men vi har konstaterat att vi måste undersöka möjligheten att öppna en ny återvinningsstation, säger renhållningschef Bo Ericson.
Återvinningscentralen i Sörby Urfjäll öppnades 1997 och har blivit populär. Varje år besöks den av 80 000 personer, fyra gånger fler än de som åker till Forsbackatippen, och mer än dubbelt så många som besöker återvinningsstationen i Sandviken.
Men populariteten har också lett till långa köer och trängsel.
- Anläggningen var projekterad för 150-200 besökare per dag och vi har det dubbla. Det är mer än anläggningen orkar med. Det blir trångt för besökarna och svårt att hålla undan det som lämnas in, säger Bo Ericson.

Buller och trafik
En återvinningscentral är störande för omgivningen, med buller och mycket trafik, och bör därför placeras på ett industriområde.
- Näringen är nog enda tänkbara placeringen om vi ska ha en central norr om centrum, men vi har inte börjat leta tomt ännu, säger Bo Ericson.
Att i stället utvidga öppettiderna tycks inte vara en möjlig lösning.
- 65-70 procent av besökarna kommer till Sörby Urfjäll mellan klockan 10 och 14. Vi har utvidgat öppettiderna på tisdagsmorgnarna och på lördagarna, men det har inte fått något riktigt genomslag. Det verkar som om folk vill lämna grejerna mitt på dagen, säger han.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons