Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörbyskolan har modellen

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Framåt marsch. Eleverna i klass 9B på Sörbyskolan ger sig ut på en rask promenad. I täten går läraren Ingrid Larsson, tätt följd av Julia Rydberg, Amanda Forsberg, Anton Tarrasov, Sophie Westlund, Sara Gustavsson och Michaela Haglöf-Bolinder.

GÄVLE
Klockan slår snart 14.00 och det dagliga motionspasset närmar sig. Eleverna i klass 9B på Sörbyskolan samlas på skolgården och läraren Ingrid Larsson gör ett tecken som betyder "framåt marsch".

Annons
- Jag gör en närvarokontroll innan vi ger oss iväg. Att inte delta i promenaden räknas som ogiltig frånvaro, säger Ingrid Larsson.

Halvtimme varje dag
För två år sedan kom kommunens grundskolor överens om att alla elever ska röra på sig minst en halvtimme varje dag.
Flera högstadieskolor har haft svårt att leva upp till överenskommelsen eftersom undervisningen blir lidande när aktiviteterna krockar med lektionerna.
Sörbyskolan har hittat modellen. Eftersom skolan är målstyrd behöver schemaläggningen inte följa en given timplan. Motionspassen har lagts in på håltimmar och efter sista lektionen på eftermiddagarna.

Längre skoldag
För många elever har skoldagen på så vis blivit en aning längre, men å andra sidan kompenseras alla som deltar i aktiviteterna med en ledig dag per månad.
I ett personalrum på högstadiet finns en pärm med aktiviteter.
Eleverna har själva fått komma med idéer. I pärmen finns flera förslag. Sakletning, alla bär alla, armkrokskull är några exempel.

Trögare nior

- För sjuorna och åttorna är det självklart. Niorna är lite trögare, men jag har lekt sista paret ut även med dem, säger Ingrid Larsson.
Uppslutningen kring aktiviteterna är god. Bland de flesta av eleverna i 9B är de raska promenaderna uppskattade.
- Det är skönt att komma ut i friska luften, säger Sophie Westlund.
- Man orkar mer, säger Joakim Myrzell.
- Det bästa är att man får vara ledig en dag varje månad, säger Mathias Sving.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons