Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossepamp har blivit folkpartist

/
  • Helene Åkerlind har ett förflutet som stridbar socialdemokrat. I måndags blev hon medlem i Folkpartiet.

För tio år sedan blev hon utfryst av Socialdemokraterna i Gävle.

I måndags gick Helene Åkerlind med i Folkpartiet.

Annons

– Jag har saknat den politiska diskussionen, säger hon.

I många år har hon varit ”politiker vid köksbordet”, som hon kallar det. Alltså, full av åsikter men utan partitillhörighet.

– Det blir ju så om man är politiskt intresserad men saknar ett forum att diskutera. Jag vill gärna grotta ner mig i frågor och diskutera på djupet, och det kan man inte göra med sina vänner som har ett mer normalt intresse för politik, säger hon.

Helene Åkerlind har ett förflutet som stridbar socialdemokrat. I slutet av 90-talet var hon politiskt sakkunnig åt dåvarande skolminister Ylva Johansson och blev sedan ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Gävle.

Tillsammans med kultur- och fritidsnämndens ordförande Ann Hedbom väckte hon år 2003 uppmärksamhet genom att rösta på oppositionens budgetförslag. Året därpå lämnade hon fullmäktige och gick ur partiet.

– Det där med budgeten var nog droppen. Innan dess hade jag och Ann ifrågasatt en massa saker, som rondeller och förskolornas hyreskostnader. Vi ville förenkla system och fördela pengar på nya sätt. Någonstans där gick vi vilse. Vi pratade om hängrännor i stället för stuprör i politiken, tiden var inte mogen för det. Vi blev utfrysta, säger hon.

I snart sex år har hon varit regionchef för Ung företagsamhet i Gävleborg, ett jobb hon stortrivs med. Det stora politiska intresset finns kvar och efter flera inviter från Folkpartiet gick hon i måndags med i partiet.

– På kommunnivå är den ideologiska skillnaden mellan partierna inte så stor. Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet har åsikter som jag kan försvara och slåss för, men Socialdemokraterna har inte varit någon politisk kraft under de senaste åren medan Folkpartiet driver en riktigt bra politik på flera områden, säger Helene Åkerlind.

Någon comeback i fullmäktige blir det inte, den tiden är förbi. Men hon kan tänka sig att jobba aktivt på andra sätt inom Folkpartiet.

– Det måste finnas coacher som kan hjälpa personer som vill ta på sig förtroendeuppdrag i kommunpolitiken. Jag vill gärna se till att fler engagerar sig partipolitiskt, det är först då det börjar hända saker, det är då man kan påverka.

Mer läsning

Annons