Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spadtag för Guds hus

/
  • I pingstförsamlingen finns många arbetsvilliga medlemmar. Redan innan de första spadtagen togs hade några barn påbörjat markberedningen.
  • Sven Ribba, sammankallande i församlingens projektgrupp, Göran Jonsson, byggledare och Leif Berggren och Lars-Göran Wickström som också ingår i projektgruppen.
  • Varför nöja sig med ett spadtag när man kan ta flera? Många av församlingsmedlemmarna som deltog i ceremonin i Hedvigslund hade tagit med sig egna spadar.

Planerna på en ny kyrka har funnits i fem år. Så när det äntligen var dags att markera startpunkten för bygget blev det inte bara ett spadtag utan flera.

Annons

Församlingsmedlemmarna hade uppmanats att ta med sig egna spadar och redan innan det var dags för invigning på allvar hade några barn hunnit skotta jord en bra stund.

Pastor Sven-Gunnar Hultman inledde ceremonin med att tacka för det engagemang som byggplanerna har väckt.

Sedan uppmanade han alla att greppa sina spadar.

– I Jesu namn påbörjar vi arbetet att uppföra Guds hus, sa han och sedan följde en trumpetfanfar och flera symboliska spadtag.

För Pingstkyrkan i Gävle har det varit en lång resa. Redan för fem år sedan tog byggplanerna fart när det omfattande renoveringsbehovet hos kyrkan vid Södermalmstorg blev uppenbart.

När församlingen fick köpa 15 000 kvadratmeter mark i Hedvigslund för en krona av en privat markägare tog projektet ett stort steg framåt.

Genom att senare sälja hälften av marken till Riksbyggen fick församlingen ett rejält tillskott i byggkassan.

När planerna på kyrka, idrottshall, förskola samt flerbostadshus blev kända överklagades de av grannarna som oroade sig för ökad trafik och ansåg att området var för trångt.

Men sedan frågan avgjorts av regeringen har detaljplanen vunnit laga kraft och bygglovsansökningarna godkänts.

I början av förra året såldes kyrkobyggnaden på Söder till en privat fastighetsägare för 7,6 miljoner kronor och sedan dess har församlingen huserat i Immanuelskyrkan på Brynäs.

– Förra sommaren höll vi också några gudstjänster här, säger Sven-Gunnar Hultman och pekar på ett växthus som är på väg att rivas för att lämna plats åt det nya bygget.

I dag påbörjas markarbetet som bland annat innebär pålning. Men vem som bygger är ännu inte klart.

– Anbuden kommer in på fredag och innan midsommar ska vi fatta beslut, säger Sven Ribba, sammankallande i församlingens projektgrupp.

I den första etappen som beräknas vara klar om ett år byggs förskolan med plats för 38 barn, flygelbyggnaden och den lokal som i varje fall till en början ska tjänstgöra som en kombinerad kyrka och idrottshall.

I den andra etappen växer flygelbyggnaden på höjden samtidigt som kyrkosalen får en mer permanent prägel.

I sin helhet kostar projektet omkring 50 miljoner kronor men fortfarande finns flera frågetecken kring den andra etappen.

– Ekonomin är ett bekymmer även om vi har mycket duktigt folk i församlingen som kan hjälpa till att bygga, säger Sven Ribba.

Mer läsning

Annons