Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spår av en mäktig familj

/
  • De ovanliga fynden från Kungsbäck gör att Bo Ulfhielm tror att det är en stormannasläkt som bott här.
  • Resterna av doppskon i järn, exakt samma modell som det som hittades i en grav i Birka.
  • Ett hängbryne som den döde ynglingen i graven förmodligen bar i sitt bälte.
  • De stiliga yxorna hittades när man letade efter osprängda granater i närheten av utgrävningsplatsen.
  • Stolphålen som dök upp när det översta jordlagret skrapats bort såg ut som mörka runda fläckar. En del av dem var stenskodda.

Bostadshusen tillhörde en stormannasläkt som blev rik på att sälja järn till Birka.

Den slutsatsen drar arkeologen Bo Ulfhielm av fynden från sommarens utgrävning i Kungsbäck.

Annons

Den arkeologiska grävningen genomfördes för att man tidigare hittat slagg där den nya vägen till Mackmyra Whiskyby skulle byggas, men resultatet blev mycket mer intressant än förväntat.

En grav och stolphål efter minst tre boningshus är de mest anmärkningsvärda fynden.

– Det är första gången någonsin som vi hittat spår efter boningshus från vikingatiden i Gästrikland, säger Bo Ulfhjelm.

Husen var inte särskilt stora, bara femton gånger sju meter, mycket mindre än de hallar som man brukar förknippa med vikingatiden men kanske låg en större hall en liten bit ifrån. Slaggrester och botten- rester av tre ugnar visar att de som bodde här framställde järn.

Helt oväntat hittade man också en grav i området.

– Vi hade inte väntat oss det, för det ligger ett gravfält en bit bort. Vi har låtit analysera de brända benen som fanns i graven och de visar att det är en ung person, 15-20 år gammal, som begravdes här på 900-talet, säger Bo Ulfhielm.

– Han hade fått med sig en liten hund, en häst och en katt i graven, och förmodligen var han begravd på en björnfäll, för det fanns rester av björnklor också.

Bland de brända resterna i graven fanns bland annat ett hängbryne, glaspärlor, bitar av ett svärd och en vackert utformad doppsko till en svärdslida av exakt samma modell som man tidigare hittat i en grav på Birka.

Det är bland annat det här som gör att Bo Ulfhielm drar slutsatsen att det är rika och mäktiga personer som bott här.

– Vi har bara grävt ut en tårtbit av den här boplatsen, men jag tycker ändå att man kan se att den här platsen varit viktig. Här har bott en rik släkt. Torsvallen väster om Valbo kyrka tillhörde dem och både kyrkan och prästgården byggdes på släktens mark. På 1600-talet drogs marken in till Kronan. Då blev det en kungsladugård, och sedan var det naturligt att det blev militärens mark när regementet flyttade hit. Det finns en rak linje genom historien, säger han.

Önskeutgrävningen nu är att kunna gräva ut resten av ett av boningshusen. Det hoppas Bo Ulfhielm kunna göra i sommar i samarbete med Högskolan. En annan förhoppning är att kunna ställa ut fynden från utgrävningen i Mackmyras visningshus så småningom.

I slutet av mars ska fynden från Kungsbäck presenteras på en kulturlunch på museet.

Mer läsning

Annons