Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag kan slå hårt mot hockeytjejer

/
  • Tjejerna i Hedesunda IF kan tvingas sluta spela hockey om sparförslaget blir verklighet. I går hade de säsongsavslutning på äventyrshuset Alborgen i Valbo.
  • Tränarna Pelle Jonsson och Kenta Westblom är mycket kritiska mot kommunens sparförslag som de menar skulle innebära ett hårt slag mot tjejhockeyn i hela distriktet.

Det finns bara två hockeylag för juniortjejer i Gävle kommun.
Om planerna på att lägga ner Hedesunda IP blir verklighet försvinner det ena.
– Det vore jättetråkigt, säger Alice Hedström, en av spelarna.

Annons

GD har tidigare i veckan berättat om det sparförslag som kommunens kultur- och fritidsförvaltning lagt fram. Förslaget går bland annat ut på att lägga ner idrottsanläggningarna i Hedesunda och Forsbacka.

I Hedesunda finns flera hockeylag som då skulle bli utan träningsis. Ett av lagen består av enbart juniortjejer.

Eftersom det bara finns ett till hockeylag för juniortjejer i kommunen skulle nedläggningen innebära ett hårt slag mot tjejhockeyn i hela Gävle.

– Jag blev ledsen när jag hörde om förslaget. Hockey är den roligaste sporten. Jag älskar att åka skridskor och att göra snygga mål, säger Alice Hedström.

Hon drömmer om att spela i Brynäs damlag och att vinna SM-guld, precis som herrarna nu har chansen att göra. Men om idrottsanläggningen i Hedesunda försvinner måste hon åka till Gävle för att kunna träna. Inte heller skulle hon kunna fortsätta spela fotboll i Hedesunda.

– Då skulle jag nog mest sitta hemma, säger Alice Hedström.

Även Tilda Jonsson spelar hockey i Hedesunda sedan tre år tillbaka. Mest gillar hon farten och gemenskapen med de andra i klubben.

– Många blev jätteledsna över sparförslaget. Jag förstår inte hur de kan göra så, säger hon.

Deras tränare Pelle Jonsson är mycket kritisk mot att kommunen inte verkar ha haft genusperspektivet i åtanke när sparförslaget lades fram.

– Om förslaget blir verklighet slår det undan benen för tjejhockeyn i hela distriktet. Det strider totalt mot kommunens policy om att tjejer och killar ska ha samma möjligheter att utöva idrott, säger han.

Det andra hockeylaget för juniortjejer finns i Sätra.

– Där har de 10-11 medlemmar. Vi har jobbat hårt med det här i 4-5 år och lyckats få ihop 16 tjejer i lilla Hedesunda, säger Pelle Jonsson.

Tjejerna har även möjlighet att spela i blandade lag, men det är inte så vanligt förekommande.

Mer läsning

Annons