Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav drabbar ytterområden

/
  • Idrottsanläggningen Mariehov i Forsbacka utnyttjas bland annat av fyra barn- och ungdomslag inom fotboll och ett lag med vuxna spelare. Om anläggningen läggs ned måste de åka till Valbo eller Gävle om de vill fortsätta spela boll.

Lägg ned idrottsanläggningarna i Hedesunda och Forsbacka. Det är ett av förslagen som kultur- och fritidsförvaltningen tagit fram i jakten på besparingar.

– Det vore döden för vår idrott här i Forsbacka, säger Lena Holm, ordförande i Forsbacka IK.

Annons

Kultur- och fritidsförvaltningens idrottsavdelning behöver minska sina kostnader med 1,2 miljoner kronor om året från 2013 och tre år framåt.

Enligt avdelningschef Lasse Sandberg har tjänstemännen sökt med ljus och lykta efter tänkbara besparingar och till slut kommit fram till två förslag som nu läggs fram för politikerna i nämnden.

– Vi har vänt på alla stenar, ingenting var heligt, säger han.

Förslag nummer ett är att lägga ned idrottsanläggningarna i Hedesunda och Forsbacka. Det skulle ge en besparing på 1,3 miljoner kronor om året men drabbar såklart många idrottsutövare på de två orterna.

I Hedesunda finns flera ishockeylag som plötsligt skulle stå utan träningsis. De barnen och ungdomarna skulle behöva åka till Gävle eller Östervåla om de vill fortsätta med sin sport.

Anläggningen i Forsbacka utnyttjas av flera fotbollslag samt bandylag. Grundförslaget är att stänga anläggningen vintertid och erbjuda Forsbacka IK ett mindre driftbidrag för att själv hålla anläggningen öppen på sommaren. Mäktar föreningen inte med det så stängs anläggningen helt.

– Jag vet inte ens vad de menar med ett mindre driftbidrag, men jag tror inte det är hållbart. I dagsläget kan jag inte se att vi kan bedriva någon idrottsverksamhet i Forsbacka om förslaget går igenom, säger en uppgiven Lena Holm, ordförande i Forsbacka IK.

Om anläggningen läggs ned befarar hon att många barn och ungdomar på orten kommer att sluta med idrott helt. Alla har inte föräldrar som har tid och råd att skjutsa till träningar i exempelvis Valbo och Gävle i stället.

– Det kommer bara att bli de mest frälsta som skjutsar. Då har vi inte längre en idrott för alla. Jag är väldigt nyfiken på hur kommunens politiker ställer sig till hur vi ska ha det i kommunens ytterområden egentligen, säger hon.

Tjänstemännens andra sparförslag är en allmän hyreshöjning på kommunens anläggningar, vilket skulle påverka ekonomin för en mängd idrottsföreningar. Om förvaltningen dessutom slutar spola de fyra konstisbanorna kan kommunen spara mellan 1,2 och två miljoner kronor för 2013 och framåt.

Mer läsning

Annons