Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spice-rökare frikänd

En 26-årig kvinna i Gävle som åtalats för ringa narkotikabrott sedan hon ska ha rökt spice på reggaefestivalen i Furuvik frikändes i går av Gävle tingsrätt.

Annons

Det var den 17 augusti som kvinnan stod vid stora scenen i Furuvik och väntade på att en konsert skulle börja. I tingsrätten berättade kvinnan att hon ville röka en cigarett, men upptäckte att ingen av dem hade någon tändare.

Av ett gäng okända killar intill fick hon det hon trodde var en helt vanlig cigarett. Den var inte handrullad, hade ett Marlboro-märke och smakade inte konstigt. När hon hade tagit några bloss sa en av killarna i gänget att det var spice, syntetisk cannabis, hon hade rökt.

Även analysbeskedet visade att kvinnan faktiskt konsumerat spice. I rätten sa hon dock att om hon hade vetat vad det var hade hon aldrig rökt det. Rätten skriver i domen att om ett analysbesked visar att någon konsumerat narkotika är det i de allra flesta fall frågan om ett uppsåtligt bruk. Men tingsrätten bedömer samtidigt att kvinnan lämnat en trovärdig berättelse, förhållandevis detaljerad med en rad konkreta uppgifter och ogillar därför åtalet.

”Det förhållande att en person befinner sig på en festival innebär inte att utgångspunkten för tingsrättens bedömning kan vara att alla cigaretter som röks där innehåller narkotika.”, skriver tingsrätten.

Mer läsning

Annons